Verdachte doodslag op vrije voeten

Mehmet Y. (32) tegen wie het Openbaar Ministerie vorige week 14 jaar cel voor doodslag eiste blijkt vorige week door de rechtbank in Amsterdam op vrije voeten te zijn gesteld. Dat heeft zijn advocaat aan Crimesite bevestigd.

Kinderen

In een trapportaal aan het Maurits Sabbehof in Amsterdam-Slotervaart schoot Y. op 11 februari 2015 tijdens een worsteling zijn voormalige zwager Cemal Dayan (40) met een pistool dood. Daarover bestaat geen twijfel.

De onenigheid was begonnen toen de vroegere echtgenoot van zijn zus de kinderen terugbracht naar hun moeder. Y. stond boven in het portaal van de woning en hoorde hoe Dayan beneden aan het schreeuwen was.

Eén van de twee

Toen Mehmet Y. de trappen afliep kwamen hij en Dayan elkaar halverwege tegen. Daar ontstond de worsteling. Het punt is nu dat één van de twee een vuurwapen trok. Volgens het Openbaar Ministerie was dat Y. maar advocaat Jan-Hein Kuijpers betwist dat zijn cliënt het wapen trok en zegt dat het Dayan was. Getuigen hebben geen wapen gezien en het wapen is nooit teruggevonden. Y. nam de benen en meldde zich later.

Agressief

Mehmet Y. en Cemal Dayan hadden ruzie. Dayan was in het verleden vaker agressief geweest. Y. had hem te verstaan gegeven dat hij zijn zus met rust moest laten en had hem bedreigd. Bij Y. thuis heeft de politie een stroomstootwapen, alarmpistool en een boksbeugel gevonden.

De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is dat Y. degene was die het wapen bij zich had zodat een voortduren van zijn voorlopige hechtenis kan worden gerechtvaardigd.

De uitspraak is volgende week.

Zie eerdere berichten:

Schutter Amsterdam-Slotermeer meldt zich

Amsterdam: dode na familiedrama