Verdachte dubbele moord DR opnieuw opgepakt in drugsonderzoek

Op Curaçao is volgens het Openbaar Ministerie deze week de 62-jarige Nederlander Curt C.A.L. opgepakt. Hij zit vast in een Curaçaose vertakking van een groot Nederlands onderzoek naar grootschalige cocaïnesmokkel.

Door Wim van de Pol

De arrestatie is opvallend omdat C.A.L vorig jaar al in Italië was aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dubbele liquidatie van twee Nederlanders in de Dominicaanse Republiek: Cuma Ceviz en Rachid Benbouker. Kennelijk was hij weer op vrije voeten gekomen.

Dominicaanse Republiek

C.A.L. werd in 2018 gearresteerd in Venetië omdat justitie in de Dominicaanse Republiek hem wilde vervolgen voor de dubbele moord op Ceviz en Benbouker. Deze Nederlanders werden daar in 2017 geliquideerd en gedumpt in een ondiep graf.

Curaçao

De arrestatie van van C.A.L. werd dinsdagochtend bekendgemaakt aan de rechtbank in Arnhem door een officier van justitie op de regiezitting in een grote cocaïnezaak. Hij wordt volgens justitie ook als verdachte gezien in deze drugszaak, maar zal door justitie in Curaçao worden vervolgd. Naast C.A.L. hield de politie op Curaçao ook verdachte D. R. aan, ook hij zal op Curaçao worden berecht. Over de verdenking van de dubbele moord in de Dominicaanse Republiek wilde de officier van justitie desgevraagd geen commentaar geven.

Voor die zaak waren in Colombia eerder een Venezolaan en een Brit gearresteerd. Direct na de moorden werd in de Dominicaanse Republiek een Spanjaard opgepakt. Plaatselijke media schreven toen dat de Nederlanders verantwoordelijk waren gesteld voor de inbeslagname van ruim een ton cocaïne op het eiland. De moordopdracht zou zijn verordonneerd ‘vanuit Curaçao’. De zaak heeft in de DR nog niet tot veroordelingen geleid.

Turkse families

In de cocaïnezaak staat een groep verdachten terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie en de smokkel van een vijftal partijen cocaïne vanuit Ecuador en/of Curaçao. Deze verdachten zitten nu ruim driekwart jaar in voorlopige hechtenis. Twee van hen zijn verdachten uit beruchte Turkse families die al sinds decennia in Turkije of Nederland worden verdacht van en vervolgd voor betrokkenheid bij drugssmokkel.