Verdachte ex-agent ‘schaamt zich’

De oud-politieman die ervan verdacht wordt informatie uit politiesystemen van de Eenheid Den Haag te hebben gelekt naar criminelen ‘schaamt zich kapot’ hierover. Dat zei hij woensdag tegen de Haagse rechtbank.

Overvallen

Amine A. (28) staat met vier medeverdachten terecht. A. was hoofdagent met ’taakaccent’ op de opsporing van wietkwekerijen bij politieteam Waddinxveen/Zuidplas. Hij had toegang tot een systeem waarin agenten informatie over kwekerijen deelden en actiedagen planden. De verdenking is dat hij van 1 januari 2015 tot 1 juni 2016 werd betaald om dergelijke informatie aan criminelen te geven. Met adresgegevens van kwekerijen konden deze dan worden geript.

Stoerdoenerij

Medeverdachte Yassine H. was een vriend van A.. H. zou vorig jaar bij kwekerijen hebben ingebroken en leeggehaald voordat de politie binnenviel. Volgens het Openbaar Ministerie gebeurde het ook dat Amine A. tijdens inbraken telefooncontact had met H. om te kunnen waarschuwen als er politie in de buurt kwam.

A. ging op de zitting niet diep in op de ten laste gelegde feiten. Hij heeft wel bekend gegevens in de systemen te hebben opgezocht en doorgespeeld. Maar hij zei niet te hebben geweten dat er  met die informatie diefstallen werden gepleegd.

Niets te halen

H. ontkende ter zitting te hebben ingebroken, hoewel hij erkende dat hij wel eens sms’jes naar anderen had gestuurd met info over kwekerijen. Hij deed dat af als ‘stoerdoenerij’.

Door zijn zoekgedrag was Amine A. bij de politie in de gaten gelopen. De recherche zette uiteindelijk een val op door een fictieve hennepkwekerij in het systeem te zetten. A. bleek H. hierover te informeren. Deze kwam bij hem terug met het bericht dat er ‘niets te halen viel’.

Zie Twitter:


Zie eerdere berichten:

OM: “politiemol” ripte wietkwekerijen (UPDATE)

Twee verdachten in zaak politiemol vrij

Politiemol Amine A. vandaag voor de rechter (VIDEO)