Verdachte gearresteerd in onderzoek naar grootste drugslab in België

Dinsdag zegt de politie in twee verschillende onderzoeken naar zware criminaliteit vijf woningen en twee bedrijfspanden te hebben doorzocht. Er zijn in Heerhugowaard en Opmeer onder meer contant geld, luxe goederen, drie vuurwapens en meerdere auto’s in beslag genomen. Twee verdachten zijn aangehouden. Eén van de onderzoeken draait om grootschalige productie van synthetische drugs in België. Een hoofdverdachte in die zaak is opgepakt.

(beeld uit archief)

Oplichting in Opmeer

In een onderzoek naar een 54-jarige inwoner van Heerhugowaard hebben de FIOD en de politie een woning in Heerhugowaard en een autobedrijf in de gemeente Opmeer doorzocht. Hierbij zijn meerdere auto’s in beslag genomen, contant geld en luxe goederen. De man wordt ervan verdacht meerdere auto’s waarvan de kilometerstand is teruggedraaid te hebben verhandeld. De mogelijke schade bedraagt naar schatting 1.500 euro per transactie. De man is aangehouden voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij zit momenteel in beperkingen.

Grootste drugslab in België

In een tweede onderzoek, naar een 33-jarige inwoner van Heerhugowaard, zijn vier woningen in Heerhugowaard en een bedrijfspand in Barendrecht doorzocht. Hierbij zijn contant geld, een auto en drie vuurwapens in beslag genomen. De aangehouden verdachte kwam naar voren als gebruiker van de gekraakte communicatiediensten Encrochat en SKY-ECC. Hij wordt ervan verdacht op grote schaal synthetische drugslabs op te zetten, grondstoffen en hardware voor synthetische drugsproductie te verhandelen en synthetische drugs te verkopen.

Zo wordt hij er onder andere van verdacht betrokken te zijn geweest bij een synthetisch drugslab dat in september 2020 werd binnengevallen in het Belgische Lendelede. Dit lab was gevestigd in een oude varkensstal en zou het grootste drugslab zijn dat ooit in België is opgerold. Naar de 33-jarige verdachte uit Heerhugowaard wordt ook financieel onderzoek gedaan vanwege een verdenking van witwassen, onder andere door middel van bitcoins.

Het Belgische onderzoek staat in verband met een groot Nederlands onderzoek naar synthetische drugs.