Verdachten cokehandel langer in hechtenis

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft vijf mannen van tussen de 35 en de 43 jaar gevangen gezet, aldus het Openbaar Ministerie. Ze zijn op 6 november jl. in Amsterdam aangehouden. Toen zijn zeven woningen en een kaaswinkel doorzocht. De zaak komt voort uit de “zelfmelderszaak” van vorig jaar.

Gucci-tassen

In diverse verborgen ruimtes in de woningen werd in totaal ruim tien kilo cocaïne en ongeveer tweeëneenhalf ton aan contant geld – deels in 500-eurobiljetten – aangetroffen. Verder zijn er verscheidende Gucci-tassen en Rolex-horloges aangetroffen en in beslaggenomen. Ook in België werd een doorzoeking gehouden.

‘Vreesde voor zijn leven’

De mannen worden verdacht van drugshandel, witwassen, wapenbezit en lidmaatschap van een criminele organisatie. Een zesde verdachte werd al eerder door de rechter-commissaris in vrijheid gesteld, tegen die beslissing heeft het OM appel aangetekend.

Deze zaak is gestart naar aanleiding van informatie uit de zaak van Ümit K. (38) die zich op 10 november 2016 zelf bij de politie meldde omdat hij naar eigen zeggen ‘vreesde voor zijn leven’. K. was onder invloed van cocaïne.

100 kilo

Bij twee doorzoekingen van zijn woning in Amsterdam-Osdorp trof de politie toen acht vuurwapens, munitie, honderd kilo cocaïne en ongeveer 800.000 euro cash geld aan, deels verstopt in een geheime berging. De straatwaarde van de aangetroffen hoeveelheid drugs werd geschat op zo’n vier miljoen euro.

De zelfmelder werd afgelopen zomer veroordeeld tot zes jaar cel wegens drugs- en wapenbezit en witwassen. Hij is nu ook verdachte in het huidige onderzoek dat zich richt op de criminele organisatie achter deze drugs, geld en wapens.

Zijn advocaat zei dit voorjaar tegen Crimesite dat K. tegenover de politie geen namen heeft genoemd.