‘Verdachte in Bredase liquidatie is Piet S.’

De man uit Etten-Leur die woensdag is gearresteerd voor de moord op Peet van der Linde in Breda is de 41-jarige Piet S.. Dat schrijft BN/De Stem, de krant die al eerder schreef over de verdenkingen richting S.. De aanhouding was in de gevangenis in Grave, waar hij voorlopig vastzit voor voor een witwaszaak.

Opdrachtgever

Volgens BN/De Stem denkt justitie dat S. opdrachtgever was voor de moord op Van der Linde, die doodgeschoten werd toen hij bij een feest in café ’t Hoekske in Breda buiten een sigaret stond te roken. De omstandigheden wijzen erop dat S. in ieder geval het slachtoffer daarheen heeft gelokt. Hij was een goede bekende van het slachtoffer en had hem nadrukkelijk uitgenodigd voor het feest. Hij is ook met hem naar buiten gelopen kort voor de aanslag.

Piet S. werd in de onderzoeken van 26Koper (naar personen die liquidaties voorbereidden) genoemd in verband met leveranties van wapens, hij werd hierin niet vervolgd.

Goede bekenden

Piet S. is ook een goede bekende van de vermoedelijke schutter Corné R. (43) uit Sprundel. Tegen R. is er mogelijk dna-bewijs op hulzen of in de deels uitgebrande vluchtwagen. Zowel S. als R. zouden verslaafd zijn en grote schulden hebben.

Er is een verband met No Surrender-oprichter Klaas Otto uit Bergen op Zoom. Otto was een vriend van zowel Van der Linde als Piet S., de vader van zijn schoondochter. De drie families vierden vorig jaar samen Kerstmis. Zowel Otto als Van der Linde handelden in tweedehands auto’s.

Bekoeld

Die vriendschap is nu waarschijnlijk ernstig bekoeld omdat S. ervoor zorgde dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van Klaas Otto stopte en een verboden ontmoeting regelde met diens rechterhand en mede-verdachte Janus de V.. Hij maakte daar ook opnames van en overhandigde die aan de politie. Daarom zitten Otto en De V. sinds februari weer vast.

Piet S. heeft aan de politie verteld dat hij doodsbang is voor Otto, in verband met onenigheid over geld, iets dat Otto betitelt als onzin. Otto beschuldigt S. ervan hem te hebben willen doodschieten op de dag dat hij de gewraakte ontmoeting had met De V., in de woonwagen van S. in Etten-Leur.