‘Verdachte Jumbo-zaak was overvaller’

De man die nu hoofdverdachte is van afpersen van Jumbo was aan het begin van de jaren negentig het brein achter een reeks zeer gewelddadige overvallen. Dat meldt RTV Noord dinsdag. Alex O. (50) gaf volgens de rechter leiding aan een groep overvallers van vier mannen en twee vrouwen.

SNS-banken

Ze pleegden in wisselende samenstelling overvallen op onder meer SNS-banken in Groningen en Hoogkerk. Ook werd in 1992 een geldloper bij supermarkt Nieuwe Weeme aan de Rijksstraatweg in Groningen overvallen. Daar werd een man van dichtbij door zijn hoofd geschoten en raakte blijvend invalide.

14 jaar

O. is in 1993 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot 14 jaar cel. Opmerkelijk: hij was zelf nooit bij de overvallen aanwezig maar werd wel gezien als ‘de spin in het criminele web’. O. verzorgde de wapens, communicatieapparatuur en vluchtauto’s. Andere bendeleden werden veroordeeld tot straffen varierend van twaalf tot anderhalf jaar cel.

Z-side

De bendeleden van destijds waren toen lid van de harde kern van de Z-Side van FC Groningen. De overvallen werden beraamd vanuit cafe Misty aan de Carolieweg in de stad. Tijdens het hoger beroep in Leeuwarden omschreef de procureur-generaal Alex O. als een ‘geharde crimineel die uit puur eigen gewin mensen in grote nood brengt.’ Bonnen zeiden tegen RTV Noord: ‘Alex is gek op geld, maar heeft geen zin om te werken.’ Hij zou in de wiet- en hasjhandel zitten en in 2006 besteedde het tv-programma Tros Opgelicht aandacht aan vermeende oplichtingspraktijken van Alex. O. Hij woonde toen in Den Haag en runde een frauduleuze rijschool.

Zie ook:

Aanhoudingen in Jumbo-onderzoek (UPDATE)