Verdachte kasteelmoord acht jaar de cel in

De 65-jarige Pierre Serry uit het Belgische Aalter, een van de hoofdverdachten in de kasteelmoord, is in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens grootschalige internationale drugshandel. Hij zou tussen 2007 en 2009 met twee medeverdachten leiding hebben gegeven aan een netwerk dat cocaïne smokkelde.

Serry had de leiding over de organisatie in België, de twee andere verdachten hadden de touwtjes in handen in Nederland en Paraguay. Het netwerk werd opgerold toen de politie in de haven van Antwerpen een container met daarin 380 kilo cocaïne vond.

Testcontainer

De organisatie was volgens de Belgische autoriteiten goed georganiseerd. Eerst werd een ’testcontainer’ vol rommel verscheept. Als die zending zonder problemen verliep, werd de drugs verscheept. De lading die werd onderschept zou een straatwaarde van tussen de 35 en 57 miljoen euro hebben.

Serry kreeg voor de rechtbank zes jaar cel. Hij ging zelf in hoger beroep. Hij beweert dat hij alleen takken en lianen uit Paraguay importeerde om in België te verkopen. Van drugs zou hij niets weten. Het hof oordeelde anders en verzwaarde de straf met twee jaar.

Spil in het netwerk

Het Hof van Gent stelt dat Serry de spil was in het netwerk. ‘De beklaagde had in België duidelijk de touwtjes in handen en ging zelf op prospectie in Paraguay’, aldus het hof. De andere verdachten kregen celstraffen tussen de dertig maanden en acht jaar.

Een van de verdachten die verklaringen heeft afgelegd, kreeg vier jaar celstraf. De getuige hoopte door verklaringen af te leggen er af te komen met een werkstraf.

Serry regelde moordenaars

Serry is een van de hoofdverdachten in de zaak rond de kasteelmoord. Die zaak draait om de moord op de Belgische kasteelheer Stijn Saelens. Justitie vermoedt dat de schoonvader van Saelens opdracht heeft gegeven om hem te vermoorden. Serry zou de moordenaars hebben geregeld. De uitvoerders komen vermoedelijk allebei uit Nederland.