Verdachte kasteelmoord vrijgelaten

De schoonvader van kasteelheer Stijn Saelens (foto), die in januari 2012 in zijn kasteel in het Belgische Wingene werd vermoord, is vrijgelaten. André Gyselbrecht wordt ervan verdacht de opdracht voor moord op zijn schoonzoon te hebben gegeven. Hij komt vrij onder voorwaarden maar blijft verdachte.

Gyselbrecht mag het land niet verlaten en hij moet zich ter beschikking houden van de politie. Daarnaast mag hij niet praten met de media. Gyselbrecht, die dokter is, hoopt komende week weer patienten te kunnen ontvangen.

De schoonvader van Saelens zat sinds februari 2013 vast. Hij wordt ervan verdacht Pierre S., een vriend van Gyselbrecht, te hebben gevraagd om te zoeken naar een moordenaar. S. is de enige verdachte die nog vast zit in de zaak.

Twee weken geleden werd nog besloten dat Gyselbrecht langer vast moest blijven, maar zijn advocaat is daartegen in beroep gegaan. Gyselbrecht zegt zelf dat hij zijn schoonzoon niet wilde vermoorden, maar hem enkel 'een lesje' wilde leren.

Hoewel justitie denkt de zaak rond de opdrachtgevers ver rond te hebben, is over de uitvoerders nog weinig bekend. Er zijn zeker twee moordenaars geweest. Een van hen, een Eindhovenaar, is inmiddels overleden. De ander is nog niet gevonden.

Het parket wil daarom de zaken tegen de uitvoerders en de opdrachtgevers splitsen. Als dat lukt, moeten opdrachtgevers G. en S. voor het hof van assisen verschijnen, waar zij door een volksjury zullen worden berecht. Zij zouden dan sneller veroordeeld kunnen worden, zonder dat dat invloed heeft op het onderzoek naar de huurmoordenaars.

Lees ook:

Verdachten kasteelmoord hadden vergadering

Flinke blunders bij Kasteelmoord

Kasteelheer stierf gruwelijke dood