Verdachte afnemer politiemol is autohandelaar

De man die afgelopen week is opgepakt omdat hij informatie zou hebben gekocht van de vermeende politiemol Mark M. uit Weert, is de 37-jarige Berry S. uit Veldhoven. Dat melden Omroep Brabant en De Telegraaf. S. heeft een autobedrijf op zijn naam staan.

Volgens buurtbewoners is dat bedrijf niet meer dan ‘een bijverdienste’. Het zou een publiek geheim zijn dat S. zijn geld verdiende met allerlei niet-legale handeltjes. Wat voor handel dat precies was, weten buurtbewoners niet. ‘Iedere week reed hij in een andere auto’, aldus een buurtbewoner. Het is niet bekend wat hij voor informatie zou hebben gekocht.

Onderzoek in Oekraïne

NRC meldt zaterdag dat de politie een groot onderzoek is gestart naar de activiteiten van Mark M. in Oekraïne. Het OM heeft een rechtshulpverzoek ingediend bij Oekraïne. M. heeft daar de afgelopen jaren mogelijk bijeenkomsten georganiseerd met criminelen uit Brabant. De politie houdt er rekening mee dat hij een nieuwe markt wilde openen voor de criminelen in Oekraïne.

M. was regelmatig in het Oost-Europese land, elke maand zeker een week. Hij had daar een vriendin, en hij zou plannen hebben gehad om naar Oekraïne te verhuizen. Maar de politie denkt dus dat hij zich daar ook met criminaliteit bezig hield. Hij zou zich daar hebben opgehouden in ‘een netwerk van gangsters en leden van de geheime dienst’.

27.971 keer informatie opgevraagd

Volgens NRC heeft M. in vier jaar tijd 27.971 vertrouwelijke informatie uit het politiesysteem opgevraagd. Zijn autorisatiecodes waren niet ingetrokken toen de AIVD niet een verklaring van geen bezwaar. Ook dat had met zijn vriendin te maken: door de oorlog kon de geheime dienst haar niet doorlichten.