Verdachte “Kroatische” wapenzaak aangehouden

De Spaanse politie heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie in Den Bosch een 49-jarige man uit Aalst (B) aangehouden. De man stond sinds 28 januari 2015 internationaal gesignaleerd omdat hij verdacht wordt van deelname aan een criminele organisatie die zich bezig hield met internationale wapenhandel. 

Kroatië

De man is vrijdag overgeleverd aan de politie in Oost-Brabant en in verzekering gesteld. Het onderzoek naar de criminele organisatie is eind 2014 gestart nadat bij de politie Oost-Brabant informatie binnen kwam dat een 42-jarige man uit ’s-Hertogenbosch zware wapens zou gaan invoeren vanuit Kroatië.

Raketwerpers

Het busje met daarin de wapens werd op 7 januari 2015 door de politie in Kroatië onderschept. In het busje trof de politie zes raketwerpers, een zware mitrailleur, kalashnikovs, vuistvuurwapens, handgranaten, munitie en verdovende middelen aan. De 64-jarige Jan van der L. die het busje bestuurde is op 7 januari aangehouden in Kroatië en op 8 juli 2015 overgeleverd aan Nederland.

AK47

Op 7 januari 2015 heeft de politie de 42-jarige hoofdverdachte en een 38-jarige medeverdachte uit Den Bosch aangehouden. In België heeft de politie een 49-jarige medeverdachte aangehouden. De mannen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie die als doel had wapens zoals AK47-geweren, handgranaten, raketwerpers en munitie in te voeren vanuit Kroatië, Duitsland en België.

Het onderzoek naar de criminele organisatie is nog niet afgerond. In afwachting van het verdere verloop van het onderzoek zijn de vier eerder aangehouden verdachten in vrijheid gesteld.

Er waren berichten dat de wapens voor bepaalde leden van No Surrender MC waren bestemd.