Verdachte Lawalata-zaak wéér vrij

De 39-jarige vrouw die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Nikki Lawalata (27) is opnieuw door het gerechtshof in Leeuwarden in vrijheid gesteld. Dat heeft Geert-Iem Roos, advocaat van de vrouw, tegenover Crimesite bevestigd. De vrouw werd eerder ook al vrijgelaten door het hof, maar werd vervolgens in februari toch weer gearresteerd.

Door @Michael de Hoogh

De Amsterdamse Nikki Lawalata werd op woensdag 4 september in de bossen langs de Torenvalkweg tussen Lelystad en Almere gevonden. Ze bleek door geweld om het leven te zijn gebracht.

Vondst

Sinds de vondst van het lichaam van Nikki Lawalata heeft de politie twee verdachten op de korrel. Het gaat om de nieuwe vriend (32) van Nikki en de 39-jarige vrouw. Beide verdachten zijn aangehouden, maar ook weer vrijgelaten. De vrouw (39) is daarna zelfs nog een keer aangehouden, maar nu weer door het hof op vrije voeten gesteld.

Bekentenis

Wat is er aan de hand in deze zaak? ‘Mijn cliënte heeft eerder al bekend dat ze heeft geholpen bij het wegmaken van het lichaam. Ze heeft niets met de dood van het slachtoffer te maken. Dat heeft ze ook verklaard’, zegt advocaat Roos. ‘Daarom heeft het hof haar ook weer vrijgelaten eind vorig jaar.’

Moord/doodslag

In februari werd de vrouw opnieuw aangehouden omdat er nieuwe aanwijzingen zouden zijn dat de vrouw ook met de dood van Nikki te maken heeft gehad. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft echter dinsdag opnieuw besloten de vrouw in vrijheid te stellen. ‘Het recht heeft gezegevierd’, zegt Roos. ‘Het OM heeft juridisch gezien al te veel fouten gemaakt in deze zaak.’

Volgens Roos heeft de vrouw dus een bekennende verklaring afgelegd over het wegmaken van het lichaam van Nikki. Het moet dan ook bij de politie bekend zijn wie de vrouw heeft geholpen. ‘Daar doe ik nu geen uitspraken over’, aldus Roos.

De 32-jarige man, die ook verdachte is in deze zaak, loopt nog vrij rond.