Verdachte Leiden naar Nederland

Een Nederlandse jongen die op forum 4chan.org gedreigd zou hebben een leraar op een school in Leiden ‘en zoveel mogelijk leerlingen’ dood te schieten, komt naar Nederland. Dat heeft de politie bekend gemaakt. De in Costa Rica verblijvende 18-jarige verdachte meldde zich bij de Nederlandse Ambassade en daarna is er contact gelegd met de autoriteiten in Nederland. De jongen komt nu – onder begeleiding – vrijwillig naar Nederland. 

Hij verblijft op dit moment nog in Costa Rica in aanwezigheid van een medewerker van de Nederlandse autoriteiten. Het is nog niet bekend wanneer de verdachte naar Nederland vertrekt. De 18-jarige jongen zou via de noordgrens over land Costa Rica binnen zijn gekomen en in San José platzak in een hotel hebben verbleven.

Costa Rica heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland.

Woensdag maakte de politie in Leiden bekend te stoppen met de beveiliging van scholen, omdat een 18-jarige jongen in Costa Rica als verdachte gold. Omdat hij in het buitenland verbleef, kon hij zijn dreigement niet uitvoeren. De jongen wordt verdacht van bedreiging. Hierop staat een maximale straf van twee jaar.

 

Nieuwe dreiging

 

Intussen is op internet een nieuwe dreiging waargenomen. Een anonymus schreef in het Engels: ‘Ik zit niet in Costa Rica, maar ben gewoon in Leiden. Ik zie jullie op Koninginnedag’. ook dit bericht stond op de site 4chan.org op. Het bericht is gericht aan ‘jullie Nederlandse flikkers’ en ging vergezeld van een foto van een pistool met een briefje met de datum 25/04/13.

Zie ook:

Leiden: verdachte zit in Costa Rica 

Leiden: verdachte vrij, nieuwe in beeld 

Verdachte aangehouden na dreiging Leiden (UPDATE)