Verdachte liquidatie Endstra ook vast voor moord Mieremet (UPDATE)

Justitie heeft op 3 december vorig jaar de 34-jarige Turkse Alkmaarder Ali N. gearresteerd. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van John Mieremet (foto) in november 2005 in Thailand. RTL Boulevard meldt dat Ali N. zich zelf bij de politie heeft gemeld, omdat hij werd gezocht.

Ali N. reisde kort voor de moord op Mieremet naar Thailand. Kort na de liquidatie vertrok hij weer. Volgens Het Parool baseert justitie zich onder andere op de reisbewegingen van N. Opvallend is dat dit al lang bij justitie bekend is. N. is daarover al in december 2006 ondervraagd. Hij verklaarde toen dat hij voor ‘een kortstondige amoureuze relatie’ naar Thailand was afgereisd. Hij had de desbetreffende vrouw via een chatsessie leren kennen. Verder zouden er ook belastende getuigenissen tegen N. zijn. De verdenking van N. bij de moord op Mieremet wordt ook al beschreven in het boek De Liquidatie Dossiers.

Willem Endstra

Ali N. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op Willem Endstra. In die zaak is hij – net als zijn neef Özgür C. – door de rechtbank vrijgesproken. Het hoger beroep loopt nog.

Moordcommando

In oktober vorig jaar werden ook Donald Groen en Jurmaine B. aangehouden voor hun mogelijke rol bij de liquidaties van John Mieremet en Willem Endstra. Justitie denkt dat de 2 een Turks-Alkmaars moordcommando heeft aangestuurd, waarvan N. deel uit zou maken. Groen en B. werden echter al weer snel vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat Groen en B. handelden in opdracht van het driemanschap Willem Holleeder, Dino Soerel en Stanley Hillis.

Ali N. moet volgende week woensdag voor een eerste inleidende zitting voor rechter verschijnen voor de zaak Mieremet. Hij ontkent iedere betrokkenheid.