‘Verdachte liquidatiepoging nog steeds bedreigd’

Jerrel Z. (1992), die verdacht wordt van betrokkenheid bij de voorgenomen liquidatie van Khalid H. in januari 2017, wordt naar eigen zeggen bedreigd in de gevangenis waar hij gedetineerd zit. Z. is eerder mishandeld in de PI Zaanstad. Hij werd toen overgeplaatst naar Hoorn. 

Z., gekleed in een grijs pak met zwart overhemd, liet vanochtend tijdens een pro forma-zitting in de beveiligde rechtbank op Schiphol via zijn advocaat weten dat hij ook in de gevangenis in Hoorn wordt bedreigd. De officier van justitie liet weten navraag gedaan te hebben bij de directie van de gevangenis. Die stelde dat er geen sprake was van dreiging.

160 km per uur

Jerrel Z. is een van de verdachten die betrokken zou zijn bij het voornemen om de Utrechtse crimineel Khalid H. uit de weg te ruimen. Hij zat samen met een andere verdachte, Marciano D., in een auto die geparkeerd stond op de Faustdreef in Utrecht Overvecht. Nadat Khalid H. de politie had gebeld dat er verdachte mannen in een Skoda in zijn straat stonden, arriveerde een politieauto op de Faustdreef. De Skoda reed daarop met grote snelheid weg. Er volgde een lange achtervolging met snelheden tot 160 km per uur. Uiteindelijk werd de Skoda tussen Huizen en Diemen klemgereden.

Jerrel Z. heeft tegenover de politie verklaard dat hij niet wist van een geplande liquidatie. Hij dacht op pad te zijn voor een ripdeal. Toen Z. werd aangehouden was hij voorwaardelijk vrij.

Twee dagen voor de arrestatie van Jerrel Z. en Marciano D. werd de 31-jarige Hakim Changachi doodgeschoten op de Faustdreef. Justitie denkt dat dit een vergissing was en dat Khalid H. het eigenlijke doelwit van de schutters was.

Kroongetuige Nabil B.

Andere verdachte van zowel de voorgenomen liquidatie op Khalid H., als de vergismoord op Hakim Changachi is Nabil B. Hij is december vorig jaar overgelopen naar justitie en heeft een kroongetuige-regeling gesloten. Nabil B. heeft verklaard in gewetensnood te hebben gezeten toen bekend werd dat Hakim Changachi slachtoffer was geworden van de vergisliquidatie.  B. zou een vriend zijn van de familie Changachi.

Vanochtend werd bekend dat Nabil B. ook voor de rechter-commissaris en door de rechtbank zal worden ondervraagd over zijn verklaringen in de zaken Roos (liquidatie Changachi) en Doorn (voorgenomen liquidatie Khalid H.)