Verdachte moord Andrea Luten is nu advocaat

Hij werd in 2002 opgepakt voor de moord op Andrea Luten. Het Openbaar Ministerie was ervan overtuigd dat Richard Kelly het 15-jarige meisje had vermoord, maar hij werd uiteindelijk vrijgesproken. Het onrecht wat hem werd aangedaan, zette hem aan om zijn baan als stratenmaker op te geven en strafrechtadvocaat te worden. Deze zomer studeerde de Drent (37) af als meester in de rechten. ‘Ik moest die studie afmaken’, vertelt Kelly in een interview met De Telegraaf.

Op 10 mei 1993 komt de 15-jarige Andrea Luten uit Ruinen in Drenthe niet terug van school. De politie start nog dezelfde avond een zoektocht, maar zonder resultaat. De volgende dag wordt ze gevonden aan een zandpad in een bos bij het Drentse dorpje. Ze is gewurgd. Op haar lichaam worden drie haren aangetroffen die niet van het meisje zijn.

Een paar dagen later komt de politie bij Richard Kelly op bezoek. Ze willen weten waarom zijn naam in haar agenda stond. ‘Het verhaal ging dat Andrea verliefd op me was’, vertelt Kelly in De Telegraaf. ‘ Ik kende haar goed. We fietsten af en toe samen van school in Hoogeveen naar huis, een rit van vijftien kilometer. Ik kwam ook bij haar ouders in de kroeg.

Later werd er vier keer een verdachte aangehouden, maar niemand werd voor de rechter gebracht. De zaak stokte tot Kelly in 2002 werd opgepakt. Kelly werd urenlang verhoord. Hij moest haren afstaan, die werden vergeleken met de haren die op het lichaam van Andrea Luten werden aangetroffen. ‘Toen een van de twee onderzoeksleiders mij later moest vertellen dat mijn haar inderdaad niet overeenkwam met het bewijsmateriaal, was hij bijna in tranen.’

Kelly: ‘Ik ben er steeds van uitgegaan dat de Drentse recherche echt wilde weten wie de dader is. Maar tijdens de verhoren kwam ik er steeds meer achter dat ze mij in het plaatje van de dader wilden persen. Woordjes en zinnen die in je verklaring nét even zo worden verdraaid dat je nog meer verdacht wordt.’

In de rechtszaak mochten de getuigen van justitie hun verklaringen continu bijstellen. De rechtbank trapte er niet in en Kelly werd vrijgesproken, na vier maanden vast te hebben gezeten. ‘Ik wilde eerst bijkomen van vier maanden detentie en alle bijkomende stress. Maar ik kon niet meer naar huis. Er was ingebroken, er stond “moordenaar” op de gevel gekalkt.’ 

In 2010 komt er plots een doorbraak in de zaak. Henk F. wordt verdacht van huiselijk geweld en moet DNA afstaan. Zijn staal matcht met met de haren die op Andrea Luten zijn gevonden. Hij wordt opgepakt en legt later een verklaring af: hij heeft haar oraal verkracht en gewurgd.

Na het onrecht dat Kelly is aangedaan, wist hij het zeker: hij wilde strafrechtadvocaat worden. ‘Ik dacht: het onrecht dat mij is overkomen, dat moet niet kunnen. (…) Ik kon al goed leren, hoor. Voor ik werd opgepakt, deed ik overdag bestratingen en ’s avonds een studie grond-, weg- en waterbouwkunde.’ Met pijn en moeite – broer Bert, zijn steun en toeverlaat, overleed, waarna de motivatie verdween – rondde hij afgelopen jaar zijn scriptie af. Het was goed genoeg: de moordverdachte is advocaat.

Lees ook:

Henk F. belde twee keer…

Henk F.: ‘ik raakte in paniek’

Video: de moeder van Andrea Luten