Verdachte moord Bennajem komt vrij

De man die samen met een onbekende verantwoordelijk zou zijn voor het doodschieten van Rida Bennajem (21, foto) komt woensdag op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. Bennajem is op 16 maart 2013 in de Comeniusstraat in Amsterdam-West doodgeschoten.

Dna van L. was gevonden op een sleutelbos die naast het slachtoffer was aangetroffen. De rechtbank schrijft dat wel sterke aanwijzingen tegen L. zijn maar dat er de laatste maanden onvoldoende nieuw bewijsmateriaal bij is gekomen. Het Openbaar Ministerie heeft zich niet verzet tegen de schorsing van de voorlopige hechtenis van L. Het onderzoek in de zaak-Bennajem zal nog langere tijd duren en de officier van justitie vindt ook dat de verdachte niet eindeloos in voorarrest kan worden gehouden.

L. moet in Nederland blijven en zich beschikbaar houden voor de rechtbank. L. heeft  heeft tot dusver in alle talen gezwegen uit angst. 

De schietpartij kan verband houden onder meer de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012, waar Rida Bennajem mogelijk bij betrokken was.