Verdachte moord Eggermont vrijgelaten

De verdachte Eaneas L. (27) die vast zat voor betrokkenheid bij de vergismoord Stefan Regalo Eggermont (foto), op 13 juli vorig jaar in Amsterdam, is door de rechtbank vrijgelaten. Dat schrijft Het Parool. In zijn woning is vorig jaar het moordwapen gevonden.

Negen maanden

Dat gebeurde op 22 juli 2014. L. heeft daarna bijna negen maanden in voorarrest gezeten. Noch voor de verdenking van betrokkenheid bij de moord, noch voor het wapenbezit vindt de rechtbank het noodzakelijk L. nog langer in de cel te houden. Tijdens de inhoudelijke behandeling zal blijken of de verdenkingen een straf rechtvaardigen die zwaarder wordt bestraft dan de duur van de voorlopige hechtenis, aldus de rechtbank.

Punto

Volgens Het Parool was de moord op Regalo Eggermont een vergissing en hadden de daders het eigenlijk voorzien op een buurtgenoot die in dezelfde auto reed, een blauwe Fiat Punto, de broer van Youssef Lkhorf. Deze laatste was een van de slachtoffers van de dubbele moord op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

Amin Hosseini

L. heeft over de pistoolmitrailleur verklaringen afgelegd. Hij zegt dat wapen pas na de liquidatie van Eggermont te hebben gekregen van een crimineel die in september is doodgeschoten. Dat was Massod Amin Hosseini (alias Jack Sparrow). Diens dna zat ook op de tas waarin het wapen bij L. is gevonden. Verder is het zo dat de auto die Amin Hosseini vaak gebruikte in de nacht van de moord op Regalo Eggermont door camera’s geregistreerd toen die vóór de schietpartij in de richting van de Conradstraat reed waar de moord plaatsvond. Na het schieten is de auto geregistreerd in de richting van de plaats waar de vluchtauto van de daders uiteindelijk in brand is gestoken. Hosseini was ook verdachte van een liquidatie vorig jaar in Zaandam.

Een derde

Het Openbaar Ministerie gelooft het verhaal van L. over het ontvangen van het wapen niet. De officier van justitie wees op afgeluisterde gesprekken in en vanuit de gevangenis, die de indruk geven dat L. de naam van de vermoorde Amin Hosseini in opdracht van een derde heeft genoemd. Verder zou hij over zijn alibi mensen in zijn omgeving hebben geinstrueerd. Hij zegt in de nacht van de liquidatie in Westerpark te zijn geweest bij een verslaafde kennis. L. weet in ieder geval veel meer over de moord op Eggermont, denkt de officier van justitie.