Verdachten moord Endstra aangehouden (UPDATE)

De politie heeft een doorbraak in het onderzoek naar de moord op Willem Endstra. Afgelopen weekend is een 47-jarige Rus aangehouden die de schutter zou zijn. Er is een dna-match gevonden tussen deze man en een gevonden spoor op de plek waar Endstra werd vermoord. De politie hield vandaag in Alkmaar ook twee andere verdachten aan. De 31-jarige Ozgür C., die al in 2006 op verdenking van de moord gearresteerd is geweest. De derde verdachte is vermoedelijk Ali N.

Vastgoedhandelaar Endstra is op de Amsterdamse Apollolaan voor zijn kantoor vermoord, op 17 mei 2004. De politie verdacht Ozgür C. al in 2006 omdat er in 2004 in een Mercedes-bus dna van C. bleek te zijn gevonden. Dat busje stond om de hoek geparkeerd bij het kantoor van Endstra, van het busje hebben de schutters gebruik gemaakt.

Er was een vage foto beschikbaar van de schutter, die was gemaakt door een camera van een nabijgelegen hotel. Het was een hardlopende man met een plastic zak om zijn hand die in de richting van de Beethovenstraat rende. De politie heeft enige tijd gedacht dat dit Ali N. was, een neef van Ozgür C. 

De vandaag aangehouden Ozgür C. uit Alkmaar werd eind 2006 al eerder voor betrokkenheid bij de moord op Endstra aangehouden. Hij zat in hechtenis tot begin 2008 en werd daarna vrijgelaten. Er lag een belastende verklaring van een getuige, die beweerde dat hij op de dag van de moord zich verdacht gedroeg. Hier de verklaring uit het onderzoeksdossier:

In het boek De Liquidatie Dossiers meer verklaringen en processen-verbaal over de fascinerende zoektocht naar Ozgür C. en zijn medeverdachten.