Verdachte moord Ignasia was voorwaardelijk vrij

Oswaldo C., een van de verdachten van de dodelijke ripdeal in Rotterdam in juni 2018 waarbij Zino Ignasia (foto) om het leven kwam, blijkt een ellenlang strafblad te hebben. Daarop prijken vooral geweldsmisdrijven: poging tot doodslag, huiselijk geweld, diefstal met geweld en ontvoering. Ten tijde van de moord op Ignasia was C. nog maar net voorwaardelijk vrij. 

Door Timo van der Eng

Oswaldo C. (34) werd op 22 maart 2018 door de rechtbank veroordeeld tot 12 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. De rechters in Rotterdam achtten hem schuldig aan het mishandelen van een man in een Rotterdamse discotheek, waarbij het slachtoffer ook tegen zijn hoofd werd geschopt. De man liep bij de mishandeling een gebroken oogkas en kaak op. Ook werd C. veroordeeld voor wapenbezit. In april 2016 werd in een verborgen ruimte achter het dashboard van zijn auto een Smith & Wesson gevonden.

Herhaaldelijk veroordeeld

Bij de bepaling van de hoogte van de straf in maart 2018 lieten de rechters meewegen dat C. sinds 2000 herhaaldelijk was veroordeeld voor geweldsmisdrijven. Nog geen 3 maanden na zijn veroordeling voor openlijke geweldpleging en wapenbezit zou C. alweer in de fout zijn gegaan en Zino Ignasia uit Roermond in Rotterdam hebben doodgeschoten.

Donkere mannen

De 30-jarige Zino Ignasia werd op de middag van 15 juni doodgeschoten in een portiekwoning aan het Sandelingplein in Rotterdam. Na de schietpartij zagen getuigen 2 donkere mannen het portiek uitkomen en wegrijden in een zwarte Opel Corsa. Een van de getuigen noteerde het nummer van de auto. Na een zoektocht van 4,5 uur werd de Opel klemgereden op de Maasboulevard. Achter het stuur zat Oswaldo C. Enkele dagen later werden 2 andere verdachten aangehouden, waaronder Michaël E. (33). E. zit net als C. nog steeds vast. De derde verachte is weer vrij gelaten.

Ripdeal

Zino Ignasia was met de rode Peugeot van zijn vriendin vanuit Roermond naar Rotterdam gereden. Hij had een blauwe Nike sporttas bij zich. De politie vermoedt dat daarin drugs of geld zat en dat Ignasia het slachtoffer is geworden van een ripdeal. De blauwe sporttas is niet meer terug gevonden.

De inhoudelijke zitting tegen Oswaldo C. en Michaël E. is op 21 februari gepland.