Verdachte moord Kok legt verklaring af (UPDATE5)

Een Utrechter die in Marokko vastzit wegens betrokkenheid bij de aanslag in het Marokkaanse Marrakech heeft daar een verklaring afgelegd over de moord op Martin Kok. Hij is ook verdachte in de zaak van de moord op Kok.

Door Wim van de Pol

Dat bleek woensdag tijdens een pro forma-zitting tegen de verdachte Achraf B. die terechtstaat voor betrokkenheid bij de liquidatie van Martin Kok, in december 2016. De officieren van justitie wilden de naam van de getuige niet noemen, maar de advocaat van B., Guy Weski, deed dat wel. Het gaat om Anouar B. (“Zwartkat”) die na de vergisliquidatie in Marrakech vorig jaar in Marokko werd aangehouden. B. zat ook kort vast in Nederland voor het plaatsen van een bom onder auto van Kok.

Naarden

Martin Kok

B. is zelf ook verdachte van betrokkenheid bij de moord op Kok. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie in Marokko aan Marokkaanse agenten gezegd dat medeverdachte Achraf B. aanwezig was in of bij de seksclub in Naarden waar Kok in zijn auto werd doodgeschoten. Nederlandse rechercheurs waren daarbij aanwezig en maakten een proces-verbaal van bevindingen op. Hij zou precies hebben verteld wie de uitvoerders zouden zijn geweest.

Volgens RTL Boulevard heeft B. ook gezegd dat de voortvluchtige Ridouan Taghi de opdrachtgever zou zijn. Boulevard zegt hiervoor meerdere anonieme bronnen te hebben. Advocaat Guy Weski wil hierop geen commentaar geven.

Langere verklaring

Volgens advocaat Weski was het proces-verbaal van de Nederlandse rechercheurs slechts een tiental regels lang, terwijl B. aan Marokkaanse rechercheurs een veel langere verklaring zou hebben afgelegd.

Volgens het Openbaar Ministerie versterkt de verklaring van B. de bewijskracht van telecomgegevens van Achraf B. die beschikbaar zijn. Die suggereren volgens het Openbaar Ministerie dat B. de bewuste avond op de plaats delict was.

‘B. naar Nederland’

Advocaat Weski stelt vragen over de totstandkoming van de verklaring van B. omdat er geen advocaat aanwezig was en B. onder druk is gezet en mogelijk is gemarteld. Hij wil dat de verklaring buiten het dossier wordt gehouden. Ook wil Weski dat de betrokken Nederlandse en Marokkaanse rechercheurs worden gehoord. Verder wil hij dat B. wordt gehoord, maar dat kan alleen als een Nederlandse rechter-commissaris naar Marokko gaat. Weski stelt voor dat B. naar Nederland wordt gebracht.

Volgens justitie is er ‘geen enkele aanwijzing’ is om te denken dat B. in Marokko is gemarteld maar ze zei tevens niet te weten of het gebeurd is of niet. De verklaring van B. zal later deze zomer vertaald zijn en ter beschikking van de Nederlandse justitie komen. De officier van justitie sloot niet uit dat ‘uit veiligheidsoverwegingen’ delen van die verklaringen zullen worden onthouden.

De rechtbank besloot woensdag dat een besluit over het al dan niet horen van Anouar B. wordt uitgesteld tot de vertalingen van zijn verklaringen aan het dossier zijn toegevoegd. Achraf B. blijft in ieder geval vastzitten tot de volgende zitting in oktober.

Eerder deze week bleek dat het Openbaar Ministerie een andere verdachte, Zakaria A., niet voor de rechter wil brengen. Justitie benadrukt dat hij wel verdachte blijft.

Zie ook:

Rechtszaak Martin Kok in beveiligde rechtbank

Politie ziet verdachten moord Kok niet op beeld (UPDATE2)

Verdachte liquidatie Martin Kok langer vast