Verdachte moord Leiden is ex-tbs’ser

Een oud-tbs’er uit Leiden is verdachte van betrokkenheid bij de dood van een 38-jarige man die zondag in de Tomatenstraat in Leiden is gevonden. Volgens Omroep West gaat het om Maarten O.. Er zou herhaaldelijk bij instanties gewaarschuwd zijn dat O. gevaarlijk is.

Grote zorgen

Kort na de vondst van het lichaam zondagavond hield de politie twee verdachten aan: een man van 30 en de 45-jarige Maarten O. De gemeente Leiden zegt tegen Omroep West, ook namens politie en het Openbaar Ministerie, dat O. al ‘geruime tijd’ in beeld was bij de instanties en dat er ‘grote zorgen’ waren. ‘De afgelopen jaren is er intensieve begeleiding geweest met name vanuit de GGZ.’

De Leidse burgemeester Henri Lenferink zegt:

Het is goed dat we in Nederland iemand niet zomaar kunnen opsluiten of gedwongen laten opnemen. Daar moeten goede redenen voor zijn. Er was in dit geval sprake van begeleiding op vrijwillige basis. Voor een gedwongen traject was de laatste maanden geen aanleiding.

De gevaarzetting is soms heel moeilijk in te schatten aldus de burgemeester.

Schroevendraaier

Maarten O. is in september 2005 door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot zes maanden cel en tbs met dwangverpleging nadat hij zijn ex-vriendin ernstig mishandelde. Hij stak onder meer met een schroevendraaier in haar been, nek en rug. O. heeft tot 16 oktober 2013 een tbs-behandeling gehad. Sinds eind 2012 woonde hij buiten de tbs-kliniek en kreeg hij dagbehandeling. Voordat de rechter een beslissing nam over voortzetting van zijn tbs vertrok O. naar Duitsland. Hij werd daar opgepakt met drie kilo wiet en in februari 2014 veroordeeld tot drieënhalf jaar cel.

O. woonde volgens buurtbewoners sinds enkele maanden in een huis aan de Tomatenstraat. Om onbekende reden is hij onlangs door een arrestatieteam van zijn bed gelicht.