Verdachte moord Moes vrijgesproken

De 33-jarige Diego U. is vrijdag vrijgesproken van de moord op Joey Moes in Enschede op 17 december 2014. De rechtbank Almelo oordeelt dat er geen objectief en direct bewijs is dat de man aanwijst als schutter.

Geen sporen

In het dossier ziet de rechtbank geen objectieve en directe bewijsmiddelen die bewijzen dat U. schuldig is aan de moord op de Enschedese man op 17 december 2014. De verdachte ontkent dat hij de man heeft neergeschoten. Getuigen hebben vlak na schietincident iemand zien wegrennen, maar konden hem niet identificeren. Er is geen wapen gevonden. Op de verdachte, die later die nacht is aangehouden door de politie, zijn geen sporen gevonden die hem linken aan de moord.

Wel een conflict

Andere getuigenverklaringen zijn van horen zeggen, vinden geen steun in direct bewijsmateriaal of sluiten verdachte niet uit, maar wijzen hem ook niet aan. De verdachte had wel een motief. U. en Moes hadden een conflict over speed. Ook had U. zeker de tijd en de gelegenheid had om naar de parkeerplaats te gaan. Maar dat alles is voor de rechtbank niet genoeg om vast te stellen dat hij inderdaad de schutter was.

Sms

Een belangrijk bewijsmiddel dat zou kunnen pleiten voor het scenario dat de verdachte de schutter was, is een sms-bericht aan het slachtoffer over de ontmoeting. Hoewel de naam van U. onder de sms staat is er geen bewijs dat de verdachte zelf deze sms heeft verstuurd. En ook als dat wel zo zou zijn, is deze sms geen bewijs dat de verdachte zelf naar de afspraak is gegaan.
Toen de verdachte later die nacht werd aangehouden is een andere telefoon bij hem gevonden. Tijdens het politieonderzoek is deze per ongeluk teruggezet naar de fabrieksinstellingen en daardoor onbruikbaar voor eventueel onderzoek naar de gps-locatiegegevens.

U. is wel schuldig aan een gewelddadige woningoverval in Zwolle, opzetheling van een auto, een poging tot zware mishandeling en het hebben van een dealershoeveelheid amfetamine. Voor die feiten veroordeelt de rechtbank hem tot een celstraf van 7 jaar.

Zie ook:

OM: verdachte drugsmoord bekent

Geen celstraffen voor wapen- en drugsbezit

Amsterdamse ‘Sam’ gezocht voor moord Enschede

Verdachte moord Moes op vrije voeten

BMW opgeblazen in Enschede (VIDEO)

‘Geknoei met telefoon in moordzaak rond ripdeal’