Verdachte moord Nicole is tbs’er (UPDATE)

De 46-jarige man die afgelopen week werd aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op Nicole van den Hurk (15) uit Eindhoven blijkt een tbs'er te zijn. Dat meldt het Eindhovens Dagblad op basis van eigen onderzoek. De man zou volgens de krant al zeker twee keer zijn veroordeeld voor verkrachting en mishandeling van vrouwen. Het OM heeft dit inmiddels bevestigd.

In 2001 woonde de verdachte volgens het ED in Valkenswaard en daar zou hij een destijds 20-jarige vrouw hebben verkracht. Voor dat feit is hij tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging veroordeeld.

Helmond

Na zijn veroordeling in 2001 zou de man een behandelingstraject in zijn gegaan in tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray. De 46-jarige verdachte is vervolgens in Helmond terecht gekomen. Daar woonde hij onder begeleiding en werd voorbereid op terugkeer in de maatschappij. Vorige week werd hij bij zijn woning aan de Spoorstraat gearresteerd op verdenking van de moord op Nicole van den Hurk.

Vriendin

Vóór zijn veroordeling voor de verkrachting van de 20-jarige vrouw uit Valkenswaard zou de verdachte ook zijn vriendin hebben verkracht en mishandeld. Dat liet de rechtbank toentertijd volgens het ED zwaar meewegen in de straf. Hij kreeg een celstraf van drie jaar en tbs met dwangverpleging.

De Eindhovense Nicole van den Hurk (15) is in 1995 dood gevonden in de bossen bij Lierop nadat ze al enkele weken was vermist.

Bevestiging

UPDATE – Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Brabant heeft de berichtgeving in het ED dinsdagmorgen bevestigd. De 46-jarige verdachte heeft inderdaad tbs met dwangverpleging. 'Vijf jaar na de dood van Nicole van den Hurk heeft de verdachte zich op 23 september 2000 in Valkenswaard schuldig gemaakt aan verkrachting', aldus het OM.

DNA

'Het onderzoek naar de moord op Nicole van den Hurk heeft eind 2012 een doorstart gemaakt. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft in die periode op basis van nieuwe informatie van de politie aanvullend onderzoek verricht. Uit eerder veiliggestelde DNA-sporen zijn met de nieuwste onderzoekstechnieken vervolgens DNA-profielen verkregen. De DNA-overeenkomsten tussen het DNA-profiel van de verdachte en een van de profielen die uit het onderzoek is verkregen, betekenden een doorbraak in het onderzoek', meldt het OM.