Verdachte moord op zus ‘verward en bang’

De 38-jarige Bart van U. die werd gezocht voor de moord op zijn zus Loïs (43) was in 2012 al veroordeeld voor wapenbezit. Hij meldde zich bij een politiebureau in Amsterdam. Het Algemeen Dagblad schrijft dat de man sinds 11 september 2001 overal islamitische dreiging ziet.

Aanslag

Hij zou ervan overtuigd zijn dat hij het slachtoffer zal worden van een aanslag als hij niets doet. Volgens de krant die met zijn advocaat Noëlle Pieterse sprak, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. Pieterse: ‘Ik schat in dat hij ten overstaan van de rechter pas een verklaring wil afleggen’

Wapenvergunning

Eind 2011 hield de politie hem aan nadat een anonieme tip was binnengekomen dat Van U. een vuurwapen in huis zou hebben, terwijl hij geestelijk niet in orde was. Tijdens zijn arrestatie bleek hij een veiligheidsvest te dragen. Hij had ook twee messen op zak en een geladen vuurwapen in zijn broeksband. Bij hem thuis lagen andere wapens. Zijn wapenvergunning is in 2009 ingetrokken vanwege zijn geestesgesteldheid.

Geen vertrouwen

Van U. heeft tegenover de Reclassering verteld dat hij vindt dat hij zich mag bewapenen omdat hij ervan overtuigd is dat hij slachtoffer zal worden van een aanslag als hij niets doet. Volgens het AD heeft Van U. geen vertrouwen in de overheid. Bij de rechter zei hij dat het de politie niet is gelukt de man die zijn fiets had gestolen te traceren.

Gevangenisstraf

Omdat Van U. elke vorm van behandeling weigerde heeft het gerechtshof hem drie jaar gevangenisstraf opgelegd. Dat is een relatief hoge straf voor wapenbezit. Het hof achtte de man een bedreiging voor de samenleving: ‘De verdachte lijkt confrontaties niet uit de weg te gaan. Deze confrontaties kunnen, mede gelet op het wapenbezit, fataal zijn voor zowel hemzelf als voor mogelijke slachtoffers.’

Trap

 

Van U. is tegen dat arrest met succes in cassatie gegaan. De zaak komt in februari opnieuw op de agendavan een gerechtshof. Hij woonde boven zijn zus aan de Oudedijk in Rotterdam-Kralingen. Zij was een hoge gemeenteambtenaar. Zij werd onderaan de trap in haar woning met fatale steekwonden gevonden. Van U. gaf zichzelf maandagochtend over aan de politie in Amsterdam.