Verdachte moorden Outlaws vrijgelaten

De Antwerpse Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft donderdag de 52-jarige Hells Angel Giovanni Moscatelli (52) uit As (B) onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van het federale parket bevestigd aan Belgische media. Moscatelli zat in voorlopige hechtenis omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de drievoudige moord, waarbij vorig jaar twee leden van MC Outlaws om het leven kwamen.

Afgelopen zondag was er een reconstructie van de gebeurtenissen van 20 mei 2011 in Eisden bij Maasmechelen. Die reconstructie was zwaar beveiligd met meer dan 140 politiemensen. Moscatelli was de enige verdachte die wilde meewerken, hij droeg een kogelwerend vest. De reconstructie werd ook bijgewoond door zo’n 40 familieleden van de drie overledenen.

De moorden vonden plaats in de nacht van 19 op 20 mei 2011 toen de slachtoffers onuitgenodigd op bezoek gingen op de openingsreceptie van bandencentrale Burnout, waarvan de eigenaar een sympathisant is van de Hells Angels. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij Jef Banken (58), Freddy Put (52) en Michael Gerekens (28) werden doodgeschoten. Hun lichamen werden daarna in een witte bestelwagen in de Zuid-Willemsvaart in Eisden gedumpt.

Joris Van Cauter, de advocaat van Moscatelli, zei zondag dat zijn cliënt geen dader maar slachtoffer is. Moscatelli zou op de avond van de moorden op de bestelwagen van de drie slachtoffers zijn afgestapt, en onmiddellijk zelf zijn neergeschoten. Het parket lijkt nu met deze verklaring akkoord te gaan, want Moscatelli mocht donderdagavond rond 18.30 uur de gevangenis van Hasselt verlaten. Hij gaf geen commentaar aan aanwezige media. Zijn twee dochters pikten hem op.

De woordvoerder van het parket zegt: ‘Zijn verdere aanhouding bleek niet vereist voor het onderzoek. Hij moet zich wel aan enkele voorwaarden houden, zoals onder meer een vaste woonplaats en zich ter beschikking houden van het gerecht.’

De twee andere verdachten waren Ali Ipekci (38) en Eddy Cich (45). Cich is in het huis van bewaring overleden. Hij stierf waarschijnlijk een natuurlijke dood.

Alle berichten over de Outlaws in België en Duitsland.