Verdachte moord PI Nieuwegein naar PBC

De 31-jarige Oswaldt D. die verdacht wordt van de moord op een 23-jarige medegedetineerde in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Nieuwegein, moet onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum (PBC). Dat heeft zijn advocaat Willem Jan Ausma aan Crimesite laten weten naar aanleiding van een pro forma-zitting in de rechtbank in Utrecht donderdag. D. wordt ook verdacht van poging tot doodslag op een andere medegedetineerde.

Door @Michael de Hoogh

'Het dossier over de zaak is nog niet compleet', zegt Ausma, 'dus ik kan ook nog geen onderzoekswensen doen.' De 31-jarige Oswaldt D. wordt de komende weken onderzocht in het PBC.

Ook het interne onderzoek naar de steekpartij in de PI Nieuwegein is nog niet afgerond. De resultaten van dat onderzoek zijn ook belangrijk voor de rest van de zaak. De 31-jarige Oswaldt D. wordt ervan verdacht dat hij de 23-jarige A. eind juli heeft doodgestoken na een ruzie in de PI.

De twee zouden al langer met elkaar op gespannen voet hebben geleefd. Naast deze dodelijke steekpartij wordt D. ook verdacht van poging tot doodslag op een medegedetineerde op 25 augustus 2012. Hij zou het slachtoffer toen in zijn rug hebben gestoken.