Verdachte moord Völker blijft ontkennen

‘Ik ben niet “koud” en ik ben niet narcistisch. Ik heb mijn man niet vermoord.’ Dat zei de nu 57-jarige Klasina van L. vrijdag voor het hof in Arnhem. In eerste aanleg is zij veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar, maar ze zegt niets met de moord op haar man Guus Völker te maken te hebben. Het OM eiste in hoger beroep 16 jaar voor moord.

Door @Michael de Hoogh

Guus Völker werd in de nacht van 19 op 20 oktober 2011 dood aangetroffen in zijn woning in het Gelderse Tiel. Hij bleek door messteken om het leven te zijn gebracht nadat hij daarvoor met een hard voorwerp een klap op zijn hoofd heeft gehad.

Motief

Het is geen geheim gebleven dat Klasina van L. (57) en Guus Völker een slechte relatie hadden, maar volgens Van L. ging het beter de laatste weken voordat haar man om het leven kwam. Relatieproblemen is volgens haar geen motief. Ook geld zou geen motief zijn. Het OM denkt daar anders over, want door de dood van haar man zou Van L. in één klap vijf ton rijker worden, zo zei de advocaat-generaal vrijdag.

Zoektermen

In de weken voor de moord zoekt Van L. op internet naar zoektermen als “klap tegen zijkant hoofd” en “huis schoonmaken na moord”. Volgens verdachte omdat ze erg nieuwsgierig is in misdaad. Ze keek naar eigen zeggen tv-series als Bones en CSI en ze las veel misdaadboeken. ‘Ik zag op tv een experiment met twee meloenen. Daar werd op geslagen en een conclusie uitgetrokken. Alsof het om een hoofd ging. Dat wilde ik uitzoeken’, aldus Van L. vrijdag.

'Nare samenloop'

Het OM gelooft wederom niets van het verhaal van Van L. en de AG gaf de verdachte nog de kans om helderheid te verschaffen. In het bijzijn van de nabestaanden zou Van L. kunnen vertellen wat er precies is gebeurd, maar Van L. zegt niets van de moord te weten. De voorzitter van het gerechtshof gaf een samenvatting: ‘Het is wel een hele nare samenloop van omstandigheden.’

'Onvrouwelijk'

Willem Jan Ausma, advocaat van Van L., nam vrijdag de tijd voor een indrukwekkend pleidooi. Hij is er sinds het eerste contact met Klasina van L. van overtuigd dat zijn cliënt het niet gedaan kan hebben. ‘Ik zou deze moord bijna onvrouwelijk willen noemen’, zei Ausma. Gerechtelijke dwalingen als de Schiedammer parkmoord werden aangehaald om aan te tonen dat het OM aan tunnelvisie lijdt.

‘Verdachte heeft haar echtgenoot op lafhartige wijze vermoord’, aldus de AG. Daarop zei Van L.: ‘Ik heb mijn man niet vermoord. Ik heb mijn kinderen zelfs nog nooit geslagen.’

Lees ook:

Pleegde 'de kameleon' een Tielse moord?

Uit de hand gelopen inbraak of moord?