Verdachte doodslag zonder lijk niet bij proces (UPDATE2)

De advocaat generaal heeft voor het gerechtshof in Leeuwarden woensdag 12 jaar cel geëist wegens doodslag op de spoorloos verdwenen Michael de Vrieze. Cafer G. is het land uitgezet en hij heeft een inreisverbod.

Doodslag

Volgens het Dagblad van het Noorden wilde Cafer G. (39) wel aanwezig zijn. Hij heeft altijd ontkend iets met de verdwijning van De Vrieze te maken te hebben. De rechtbank veroordeelde hem in 2013 tot twaalf jaar cel wegens doodslag. Het lichaam van Michael de Vrieze is nooit gevonden maar de rechtbank oordeelde dat het niet anders kan zijn dan dat G. De Vrieze met geweld om het leven bracht.

Volgens het Openbaar Ministerie is er een vingerafdruk van G. in bloed van De Vrieze aangetroffen en heeft hij geld opgenomen met een pasje van het slachtoffer.

Maar of die dood is en hoeveel geweld er is gebruikt is niet met zekerheid te stellen.

Bloed

De rechtbank zag het bewijs voor het plaatsvinden van een geweldsmisdrijf in het gegeven dat er in de woning van De Vrieze veel bloed was aangetroffen, dit op basis van een constatering van de politie. Maar uit een rapport van het het Nederlands Forensisch Instituut dat recent is opgemaakt voor het gerechtshof lijkt die vaststelling een fout te zijn. Er zijn volgens het NFI maar een paar druppels gevonden. De deskundigen bleven woensdag voor het hof van mening verschillen.

Het gerechtshof stelde G. naar aanleiding van het NFI-rapport eerder op vrije voeten in afwachting van de zitting van het hoger beroep. Twee dagen na dit besluit werd G. door justitie het land uitgezet.

Uitgezet

Cafer G. is na de veroordeling door de rechtbank en in afwachting van het hoger beroep het land uitgezet als ongewenst vreemdeling. Hij is geboren in Nederland maar had de Turkse nationaliteit. Hij heeft een inreisverbod.

Dat was voor het gerechtshof een lastig op te lossen problem omdat een verdachte het recht heeft bij behandeling van zijn zaak aanwezig te zijn. Advocaat Jac. Taekema heeft de verdediging neergelegd omdat hij zijn client niet wil bijstaan als die niet aanwezig kan zijn.

Woensdagochtend besloot het hof dat het aanwezigheidsrecht van de verdachte in dit geval moet wijken voor het maatschappelijk belang dat het strafproces moet voortgaan.


De voorgaande berichten:

Verdachte “schakersmoord” op vrije voeten (UPDATE)

Nieuw onderzoek moord zonder lijk

12 jaar cel voor moord zonder lijk

Tien jaar geëist in moordzaak zonder lijk

Schakersmoord zonder lijk voor de rechter

10.000 euro voor gouden tip schakersmoord