Verdachte moorden Staatsliedenbuurt: ik moest de vegers rijden

Het gerechtshof van Amsterdam onderbrak dinsdagochtend de zitting over de moorden in de Staatsliedenbuurt nadat Adil “Kinker” A. (30) overleg wilde voeren met zijn advocaat. Daarna kwam hij met een verklaring. 

Wiet knippen

A. heeft tot nu toe volgehouden de gehele avond en nacht van 29 op 30 december 2012 wiet te hebben geknipt in de buurt van Plein 40-45, en een keer naar een snackbar te zijn geweest. Dat was dichtbij de plek waar een vluchtauto is gevonden, in Amsterdam-Geuzenveld.

A. kwam met zijn nieuwe verklaring nadat dinsdagmorgen de feiten werden voorgedragen over het doodschieten Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) en de poging tot moord op Benaouf A.. Hij heeft wel ontkend maar weinig gezegd. Hij kreeg in mei 2015 levenslang, net als “Popeye” B.; medeverdachte Hamza B. is in Marokko tot lange celstraf veroordeeld.

Gevlucht

A. zegt dat hij had toegezegd mee te doen met mensen die wilden gaan “vegen” (liquideren). Hij zou de daders weg moeten rijden. De avond van 29 december zou hij vanaf 22.00 met een gestolen VW Golf klaarstaan bij het Nigel de Jongplein in Amsterdam-West. Toen hij de sirenes van de achtervolging van de moordenaars hoorde zegt hij te voet te zijn gevlucht naar het Lambertus Zijlplein. Met wie hij contact had over de klus wil hij niet zeggen. Dat contact was met een pgp-telefoon, zegt hij. Hij zei ook dat mensen die voor hem wilden getuigen ernstig zijn bedreigd of zelfs bijna zijn geliquideerd (hij doelde onder meer op zijn broer Omar).

Uiteindelijk zou hij dus niet hebben gereden omdat hij te voet zou zijn weggevlucht.

Zie meer op Twitter.

De laatste berichten over de zaak:

Poging omkoping door Anouar B. of doorgestoken kaart?

‘Hij heeft gezorgd dat mijn broertje begraven ligt’

Stekeligheden en gescheld op zitting Staatsliedenbuurt

‘Briefjes om getuigen te bewerken’