‘Verdachte moordpogingen Enschede bedreigd in cel’

Henri W. die terecht moet staan voor twee moordpogingen in Enschede wordt in de gevangenis door meerdere mensen bedreigd. Dat zegt de advocaat van de verdachte, aldus RTV Oost. Reden zou een fout in een stuk in tijdschrift Panorama zijn.

Kroongetuige

Volgens RTV Oost had Panorama een artikel van RTV Oost onjuist overgenomen. Het draait om het verhaal van een kroongetuige die tegen RTV Oost had gezegd dat de verdachte ook geprobeerd zou hebben om Satudarah-kopstuk Etous B. van het leven te beroven. Panorama publiceerde vervolgens dat de verdachte zélf een kroongetuige was geworden. Ondanks een rectificatie van Panorama wordt de man nu kennelijk van allerlei kanten bedreigd.

Twee pogingen

Eén en ander werd dinsdagochtend duidelijk in een pro forma-zitting bij de rechtbank in Almelo. De rechtbank besloot dat de verdachte voorlopig nog in voorarrest moet blijven zitten. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt dit najaar.

De verdachte zou volgens justitie twee liquidaties in Twente en Gronau hebben willen plegen. De man staat onder meer terecht voor het in brand steken van een kapper in Enschede en het beschieten van een man uit die stad, begin 2017. Overigens lijken deze twee pogingen vergissingen geweest te zijn, waarbij niet het juiste slachtoffer doelwit was.

Shishalounge

Zijn jongere broer, Maurits R., wordt verantwoordelijk gehouden voor vijf moordpogingen. Deze heeft volgens het OM in mei 2017 een criminele Enschedeër beschoten in Gronau. Ook wordt hij verdacht van vier beschietingen (in de nacht van 19 september 2017) op huizen en een shishalounge in Enschede en Almelo. Volgens het OM waren dat allemaal pogingen tot moord, hoewel in de panden, behalve in de shishalounge LuxXx, geen mensen aanwezig waren.

Maurits R. is onlangs veroordeeld tot 16 jaar voor twee andere moordpogingen in Almelo. Samen met twee medestanders heeft hij in 2017 brandbommen bij twee huizen naar binnen gegooid. In beide gevallen lagen er mensen in de huizen te slapen die konden ontsnappen.

De broers zouden gehandeld hebben in opdracht van de Twentse “Godfather” Simo D. die momenteel vast zit in Duitsland voor een drugsdelict.

Zie ook:

Arrestatieteam houdt man aan in Enschede

‘OM onderzoekt rol tattoo-verdachten bij granaataanslag’