Verdachte ontkent betrokkenheid liquidatie Breda

David J., die als derde verdachte is aangehouden voor de liquidatie van Peter van der Linde (foto) in januari van dit jaar in Breda, ontkent iedere betrokkenheid. Het Openbaar Ministerie denkt dat de 32-jarige J., afkomstig uit Sint Willebrord, de vluchtauto heeft bestuurd, die bij de liquidatie is gebruikt. 

Volgens BNdeStem zeggen bronnen uit Sint Willebrord dat David J. uit de criminele entourage komt rond Corné R.. Die is afkomstig uit hetzelfde dorp en al eerder aangehouden voor dezelfde zaak. Volgens het Openbaar Ministerie is R. de schutter. Zijn dna is aangetroffen op de kogelhulzen die zijn gevonden na de liquidatie van Peter van der Linde. In de omgeving van beide mannen, die vlak bij elkaar wonen, heeft de politie uitvoerig buurtonderzoek gedaan. Daarbij toonden agenten volgens getuigen vooral belangstelling voor de auto’s waarin de twee reden ten tijde van de moord.

Alibi

Advocaat Ayse Çimen bevestigt tegenover de krant dat haar cliënt medeverdachte R. kent. ‘Maar ook niet meer dan dat. Hij hoort zeker niet tot diens entourage. Hij heeft een nagenoeg leeg strafblad.’ Volgens de advocate kent J. de derde verdachte in de zaak niet; dat is Piet S. uit Etten-Leur: ‘Er is in het dossier geen relatie tussen hen vastgesteld.’ Of haar cliënt een sluitend alibi heeft, wil Çimen niet zeggen: ‘Op mijn advies zwijgt hij in verhoor.’

Piet S.

Verdachte Piet S. werd drie dagen nadat hij was aangehouden al weer vrij gelaten voor betrokkenheid bij de liquidatie van Van der Linde. Hij bleef wel in hechtenis vanwege een andere witwaszaak. Volgens Alexander Admiraal, de advocaat van S., ligt er tegen zijn cliënt in de liquidatiezaak alleen een vage getuigenverklaring. Volgens hem heeft een familielid van het slachtoffer de getuige betaald om een verklaring tegen S. af te leggen. Het Openbaar Ministerie zegt dat het verhaal over de betaling ‘deels klopt’, aldus BNdeStem.

Klaas Otto

De politie onderzoekt of de liquidatie van Peter van der Linde in opdracht is gepleegd van Klaas Otto. Van der Linde en Piet S. kenden Otto goed. S. heeft bezwarende verklaringen afgelegd over de oprichter van No Surrender. Zo vertelde hij dat hij in opdracht van Otto getuigen had moeten beïnvloeden in diens lopende strafzaken. Ook zou S., naar eigen zeggen, geldkoffers van Otto in zijn bezit hebben gehad. De tante van Otto betrapte Piet S. en zijn maat Corné R. tijdens een poging tot inbraak onder haar woonwagen. Zij zouden op zoek zijn geweest naar de verborgen geldkoffers van Otto.