‘Verdachte op vakantie, geen rechtszaak’

De rechtszaak tegen een 25-jarige man uit Amsterdam gaat woensdag niet door omdat de verdachte op vakantie is. De man moet zich verantwoorden voor zijn aandeel bij de gewelddadige overval op juwelier Jos Kamerbeek in 2011 in Nijmegen. Kamerbeek raakte blijvend invalide na een van in een bouwput op Plein 1944.

 ‘Het is vrij ongebruikelijk dat een zaak om deze reden moet worden verzet, maar af en toe komt het voor’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) tegen dagblad De Gelderlander. ‘Wij zijn pas vorige week van de vakantie op de hoogte gebracht door de advocaat van deze verdachte.’

Invalide

Juwelier Jos Kamerbeek werd in 2011 overvallen toen hij ’s ochtends naar zijn zaak wilde gaan. Omdat ze het Plein 1944, waar zijn zaak is, aan het verbouwen zijn, was daar een enorme bouwput. Bij die bouwput aan de achterkant van zijn zaak werd hij aangevallen door twee mannen. Tijdens een worsteling met een van de overvallers viel Kamerbeek samen met een van zijn belagers naar beneden en raakte blijvend invalide.

Een van de hoofdverdachten – op het moment van de overval zouden het er drie zijn geweest – is vorig jaar veroordeeld tot een celstraf van 5,5 jaar. De andere twee zijn nooit gepakt.

Bijrol   

De 25-jarige man die op vakantie is, speelt volgens het OM een bijrol bij de overval, zo schrijft De Gelderlander. Hij zou het busje hebben bestuurd waarin de scooter, die gebruikt is tijdens het vluchten, naar Nijmegen is vervoerd.