Verdachte opdrachtgevers afpersing in beeld

De recherche in Marbella heeft een groep personen in het oog die verantwoordelijk zouden zijn voor opdracht geven voor afpersing van Dennis Moens, een van de mannen achter Quality Investments. Dat blijkt uit stukken in het Spaanse onderzoeksdossier die Crimesite heeft ingezien.

Door @Wim van de Pol

De zaak kwam aan het rollen nadat op 15 juni een groepje mannen zich bij Moens’ huis in Marbella aan de deur meldden. Ze lieten beelden zien van zijn kinderen en maakten duidelijk dat ze 700.000 euro wilden zien. Ze zeiden, aldus Moens tegen Crimesite: ‘Nu komen we nog even praten maar we hadden ook heel goed eerst je kinderen kunnen pakken of jou in een achterbak kunnen stoppen. Wegrennen heeft geen zin, zeiden ze, en één van hen liet een pistool onder zijn shirt zien.’ Ook plaatsten de mannen een gps-tracker onder zijn auto. Volgens Moens ging het om mannen van een bekende motorbende. De mannen zeiden ingeschakeld te zijn door een gedupeerde klant van Quality Investments.

Moens was betrokken bij Quality Investments, dat levensverzekeringen verkocht. Dat bedrijf kwam in de problemen nadat de FIOD in 2011 een onderzoek begon omdat de FIOD een pyramideschema vermoedde. De rechtszaak sleept zich nog steeds voort. Overigens zegt Moens helemaal geen geld te hebben.

Usb-stick

Moens schakelde vorige week de Spaanse Nationale Politie in.

Hij werd na het dreigende bezoek aan huis ook benaderd door oud-privédetective en medewerker van verschillende tv-programma’s, Peter van V. (foto rechts). Deze drong er volgens Moens bij hem op aan mee te werken met de afpersers.

De Spaanse politie heeft inmiddels een groot onderzoek lopen. Moens nam telefoongesprekken met onder meer Van V. op en overhandigde die aan de recherche in Marbella.

Peter van V. zit inmiddels in voorlopige hechtenis in Zuid-Spaans huis van bewaring, op verdenking van betrokkenheid bij de poging tot afpersing.

Uit de stukken die Crimesite heeft gezien blijkt dat er in een door Peter van V. gehuurde woning in Marbella usb-sticks zijn aangetroffen waarop communicatie stond tussen Van V. en personen die hem opdracht zouden hebben gegeven. Dat gaat om een groep Belgische en Nederlandse beleggers in Quality Investments en een advocaat. Op de achtergrond zouden ook Chinese belanghebbenden meespelen.

Eindhoven

Dennis Moens werd na de bedreiging bij zijn huis Marbella ook gebeld door de Eindhovense assurantieadviseur Edward J., die ooit verzekeringen van Quality Investments had verkocht. J. vertelde hem het schrikwekkende verhaal dat ook hij in een auto zou zijn getrokken en ergens in een buitengebied bij Eindhoven zou zijn mishandeld. Deze figuren zeiden – aldus J. – dat Moens moest gaan betalen.

Inmiddels zou uit gegevens op de usb-stick blijken dat het verhaal van J. gelogen is. J. zit – getuige onder meer een e-mail van hem aan Van V. – mogelijk in het complot van de afpersers.

Aangifte

Een voormalig compagnon van Moens, Frank Laan, is dit weekend in Nederland aangekomen, aldus Moens. Hij zal bij de Nederlandse autoriteiten aangifte doen tegen Edward J. en tegen bepaalde personen die als opdrachtgevers van de poging tot afpersing op de usb-sticks van Peter van V. figureren.

Zie:

Drie Nederlanders in Spanje vast om afpersing

‘Ex-medewerker tv-programma’s is afperser’

Privé-detective aangehouden in zaak agent