Verdachte opgepakt na liquidatie Karel Pronk

De politie heeft dinsdagmiddag in Delft een man aangehouden op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie van de beruchte Delftse crimineel Karel Pronk. De man werd kort na de schietpartij aangehouden.


Tweede verdachte

Getuigen verklaarden dat er na het schietincident een auto was weggereden vanaf het Kalverbos in Delft. Op de Insulindeweg werd de bestuurder van de auto rond 13.00 aangehouden. Het gaat om een 28-jarige man uit Delft. Hij zit nog vast voor verhoor. De auto werd kort na de schietpartij weggesleept waardoor dinsdagmiddag al het vermoeden bestond dat er mogelijk een verdachte was aangehouden.

Een tweede verdachte zou door de politie zijn opgepakt nadat hij in paniek de koffiezaak verliet. Hij zou niets te maken hebben met de liquidatie en is mogelijk snel na zijn arrestatie weer vrijgelaten, zo meldt Omroep West.

Ruzie

Bij de schietpartij die rond 11.35 plaatsvond voor de deur van koffiehuis Het Kalf in Delft kwam de 60-jarige crimineel Karel Pronk uit Nootdorp om het leven. Eerste hulp mocht niet meer baten en het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Volgens een getuige kwam de schutter op een motor aanrijden. Een ander vertelt dat er ruzie zou zijn ontstaan tussen Pronk en de motorrijder. Deze zou naar zijn motor zijn gelopen om een wapen te pakken en vervolgens zou hij Pronk hebben doodgeschoten. In de omgeving zochten agenten naar mogelijke verdachten.

20 jaar cel

Karel Pronk werd ook wel de ‘Haagse Holleeder’ genoemd. Hij was in het verleden betrokken bij ontsnappingen uit de gevangenis en werd in 1991 veroordeeld tot 20 jaar cel voor het uitlokken van de moord op een tuinder in Rijswijk. Het motief voor die moord is onduidelijk gebleven.

Verhuizing naar Spanje

Na zijn vrijlating in 2007 verkaste Pronk naar Spanje, maar in 2009 legde de rechter hem een celstraf van zes jaar op voor het leiden van een criminele organisatie, wietteelt en het bezit van een wapenarsenaal. Een jaar eerder was Pronk in Spanje gearresteerd omdat hij een lading hasj in zijn auto vervoerde. Pronk zou de laatste jaren veel in Spanje hebben vertoefd.

‘Geschokt’

Jan-Hein Kuijpers was jarenlang de advocaat van Pronk. In een reactie tegenover Crimesite zegt hij: ‘Ik ben al 20 jaar zijn advocaat. Ben geschokt. Volgens mijn info had hij al een paar jaar geleden afscheid genomen van de zware misdaad.’