Verdachte overval Brink’s opgepakt in Marokko

Marokkaanse autoriteiten hebben in Rabat een 36-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht in 2011 betrokken te zijn geweest bij de zeer gewelddadige overval op een filiaal van Brink’s in Amsterdam.

Agharbiou

Het gaat om Ali Agharbiou, hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval, maar zijn precieze rol is vooralsnog onduidelijk. Hij stond sinds september 2012 op de Nationale Opsporingslijst en is nu op verzoek van de Belgische autoriteiten opgepakt. Hoe men hem in Marokko op het spoor is gekomen en wanneer hij is aangehouden, is nog niet duidelijk.

12 miljoen

Bij de gewelddadige overval op het depot van Brink’s in Amsterdam hebben de overvallers 12 miljoen euro buitgemaakt. Ze bliezen een gat in de gevel met springstof, bedreigden het personeel met vuurwapens, maakten de 12 miljoen buit en sloegen op de vlucht in twee wagens.

Bij de wilde vlucht werd er met automatische wapens geschoten op de politie. Een van de auto’s crashte op de A2 en daarbij ging de helft van de buit in vlammen op. Na de crash werd een auto van een voorbijganger gekaapt en de vlucht voortgezet. Uiteindelijk raakte de politie de overvallers rondom Eindhoven kwijt. De andere helft van het geld is nooit teruggevonden.

Diamantroof

De Belgische autoriteiten hadden een verzoek tot aanhouding van Agharbiou ingediend omdat ze hem verdenken van betrokkenheid bij een diamantroof op het vliegveld van Brussel. Hij is in Marokko met drie anderen opgepakt, zij worden alle vier verdacht van deze roof.

Vorig jaar drongen minstens 8 gemaskerd en gewapende mannen het vliegveld van Zaventem binnen en reden daar naar een vliegtuig. Daar hebben ze voor 37 miljoen aan diamanten buit weten te maken.

Marokko levert geen onderdanen uit, het is daarom nog de vraag of er een kans is dat Agharbiou in België of Nederland berecht wordt.