Verdachte eerder vervolgd voor zelfde overval

De Eindhovenaar Zeki A. (26), die maandag werd gearresteerd voor de overval en verkrachting in een chalet in Schaijk in 2009, is voor deze zaak al eens vervolgd, zo meldt het Brabants Dagblad. Een algemene stelregel in het strafrecht is dat mensen niet twee keer voor hetzelfde feit kunnen worden vervolgd.

Nieuwe verdenking

Dat principe heet in het Latijn: ne bis in idem. Toch denkt de officier van justitie van justitie dat de verdachte kan worden vastgehouden en vervolgd. Het Openbaar Ministerie denkt dat hij de persoon is die de bewoonster indertijd heeft verkracht. Dat is een nieuwe verdenking.

Nepwapen

Zeker twee personen overvielen een echtpaar in een vakantiepark op zeer gewelddadige wijze. Jaren later pas durfde de vrouw tegen haar man te zeggen dat één van de daders haar had verkracht.

Zeki A. is op 9 september 2009 voor het eerst voor de overval in Schaijk aangehouden en drie maanden later weer vrijgelaten. De verdenking was toen diefstal met geweld, heling en wapenbezit. In 2013 werd A. veroordeeld voor bezit van een nepvuurwapen en heling, tot 90 dagen cel.

Verkrachting

Zeki A. wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris voor verkrachting.

In totaal zijn er nu vier verdachten. Zeki A. en twee broers van 26 en 28 jaar uit Eindhoven, en een man van 24 jaar zonder vast woonadres. De oudste van de twee broers is op vrije voeten.

Een overzicht van de berichten over de zaak:

Nieuwe verdachte overval en verkrachting uit 2009

Brief moordenaar leidt tot oplossing overval

Derde verdachte opgepakt in cold case

Twee broers vast voor overval en verkrachting (UPDATE)