‘Verdachte plofkraak uit beruchte familie’ (UPDATE)

Een plofkraak op een geldautomaat in de nacht van 27 op 28 december op het Surinameplein in Amsterdam-West is volgens justitie gepleegd door een lid van een bekende criminele familie, zo schrijft Het Parool.

Ontsnapt

De bedoelde verdachte is volgens de krant Ali B. (26) uit stadsdeel Bos en Lommer. De recherche heeft beeldmateriaal en zegt B. te hebben geïdentificeerd. B. heeft ontkend, aldus zijn advocaat. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.

Ali B. ontsnapte in 2015 uit een gesloten inrichting voor gevaarlijke gedetineerden maar werd weer gepakt in het Spaanse Algeciras. Zijn broer Anouar B. is veroordeeld tot levenslang voor de schietpartij in de Staatsliedenbuurt waarbij twee mensen omkwamen (die zaak dient nu in hoger beroep). Broer Soufiane B. kreeg vijf jaar cel in een Belgische terreurzaak, aldus Het Parool.

De advocaat van Soufiane B. ontkent dat hij veroordeeld is in een Belgische terreurzaak.

Witwassen

In een recente strafzaak van Ali B. verdacht de politie hem ervan met vrienden een politieauto in brand te hebben gestoken aan de Admiraal de Ruijterweg. Daarvoor was onvoldoende bewijs. B. en een vriend zijn toen wel vervolgd voor het witwassen van 130.000 euro.

In november 2013 dacht de politie dat B. en vrienden een liquidatie of een ander geweldsdelict zouden gaan plegen. Ze waren op weg in een Volkswagen Golf GTI. In Arnhem leken ze op weg te zijn naar een juwelier. De politie reed hen klem. In de auto vonden de agenten verschillende vuurwapens. Ali B. kreeg drie jaar cel.