‘Verdachte schepen blijven onder de radar’

De Nederlandse Douane heeft geen zicht op zeeschepen die zich verdacht gedragen door hun gps uit te zetten of id-nummer te wijzigen. Dat schrijft het AD op basis van een gesprek met een Israëlische onderzoeker. Schepen kunnen op deze manier illegale activiteiten verhullen en drugs of wapens naar Nederland vervoeren.

Libanon

De krant noemt het voorbeeld van een schip dat op de Middellandse Zee voor de kust van Libanon enige tijd het gps-signaal uitzet en vervolgens elders op zee 10 uur lang stilligt. De bestemming in Nederland was de Groningse Eemshaven. De informatie komt van een directeur van het Israëlische maritieme databedrijf Windward.

Ontmoetingen

In Nederlandse havens heeft de Douane alleen naar de laatste haven die het schip aandeed. De Douane krijgt deze informatie automatisch in één van haar systemen aangeleverd. In totaal vond Windward de afgelopen twee maanden alleen meer dan 480 schepen die de Nederlandse wateren invoeren nadat ze om onverklaarbare reden recent daarvoor hun AIS tijdelijk hadden uitgezet. Verder waren er in die periode 240 ‘ontmoetingen’ van schepen net buiten Nederlandse territoriale wateren. Ook zijn er schepen die in Nederland aanmeren zonder geldige registratie, ze hebben tijdens hun reis hun zogenoemde IMO (een uniek identificatienummer) verwisseld.