Verdachte schietpartij Best voor rechter

Op woensdag 17 oktober vindt in de rechtbank Noord-Holland op Justitieel Complex Schiphol de rechtszaak plaats tegen Toon N. (40). Hij wordt ervan verdacht op 5 november 2017 op de parkeerplaats van Beachclub Sunrise in Best de 33-jarige Yassine Majiti uit Den Bosch te hebben doodgeschoten.

Salsa Breeze

Majiti overleed in het ziekenhuis nadat hij zwaargewond raakte bij de schietpartij op recreatiepark Aquabest in Best. Hij werd in zijn hoofd geschoten. Een 34-jarige Bosschenaar raakte lichtgewond. Het schietincident vond plaats tijdens het maandelijkse Salsa Breeze in Beachclub Sunrise.

“Geen crimineel”

Of er ter plekke ruzie is ontstaan of dat de schietpartij het gevolg was van een conflict, is onduidelijk. De politie bevestigde eerder dat de slachtoffers op het feest waren en elkaar kenden. De politie meldde tevens rekening te houden met diverse scenario’s. Familie en vrienden van Yassine Majiti bezwoeren een dag na de schietpartij dat het slachtoffer “geen crimineel” was. Hij zou “op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats” zijn geweest.

“Ruzie sussen”

De vriend die lichtgewond raakte, vertelde tegen Brabants Dagblad: ‘We waren op weg naar huis, op de parkeerplaats was ruzie. Yassine probeerde een einde te maken aan de ruzie.’ Een dj op Salsa Breeze zei dat mensen geschrokken terugliepen van de parkeerplaats na het incident. ‘Toen ik in die richting keek, zag ik een man al schietend wegrennen. De schoten, de paniek, er gebeurde van alles tegelijk. Heel heftig.’

Massale vechtpartij in rechtszaal

Drie weken na de schietpartij werd verdachte Toon N. (geboren in Eindhoven) zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Tijdens de eerste openbare zitting voor de rechtbank in Den Bosch op 21 februari 2018 brak een massale vechtpartij uit, waarbij naaste familieleden van Yassine Majiti verdachte Toon N. aanvlogen. Ook drie rechters werden bedreigd. Justitie hield acht mensen aan die betrokken waren bij de vechtpartij.

Wrakingsverzoek

Advocaat Peter Schouten van de nabestaanden van Majiti diende na de vechtpartij een wrakingsverzoek in bij de rechtbank in Den Bosch omdat hij bang was dat de rechters niet meer onpartijdig zouden zijn nadat ze getuige waren van de massale vechtpartij. Dat verzoek werd afgewezen waardoor de zaak verder gaat met dezelfde rechters. Om verdere ongeregeldheden te voorkomen worden de zittingen vanaf 17 oktober gehouden in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Voetballer

Yassine Majiti was speler van het 5e elftal van voetbalclub CHC uit Den Bosch-West. Op de website van de club staat een eerbetoon aan het slachtoffer.