Eis: 12 jaar voor poging liquidatie Utrecht (UPDATE)

Voor de Utrechtse rechtbank heeft de officier van justitie 12 jaar cel geëist tegen Soulaiman el H. (31) voor poging tot moord. Hij wordt verdacht van het beschieten van zijn 26-jarige neef, op 12 november 2015 op de Tiberdreef in Utrecht-Overvecht. Het is niet de eerste keer dat er geweld opspeelt in de familie.

Afspraak

De familie El H. is is voor de politie een bekende naam. Verschillende broers zijn verdachte geweest of veroordeeld in strafzaken. Justitie beschuldigt Soulaiman El H. ervan een afspraak met zijn neef Mohamed el A. te hebben gemaakt in de buurt van de Tiberdreef bij Café Internationaal. Toen die met de auto daar was aangekomen zou El H. meerdere kogels op hem hebben afgevuurd. El A. liep daarbij verwondingen aan zijn been op en moest naar het ziekenhuis.

Ontvoering

Volgens justitie lag er ‘een lang lopend conflict’ lag ten grondslag aan de poging liquidatie. Oorsprong van de gespannen verhouding tussen verdachte en slachtoffer was een ontvoering in 2011. De persoon die toen ontvoerd werd, was de schoonvader van het slachtoffer in de liquidatiezaak. De verdachte was boos omdat zijn neef hem zou hebben aangewezen als de ontvoerder. Zijn neef zou hem verraden hebben; hij zou hem ‘door zijn kop schieten’. Zo ver kwam het toen niet, maar de spanningen bleven. In de zomer van 2015 werd er ingebroken bij twee ooms van het slachtoffer en werd de verdachte hierbij betrapt.

Ruimschoots bewijs

El H. wordt ook vervolgd voor verboden wapenbezit, brandstichting van een auto en poging woninginbraak. Volgens de officier van justitie is er ruimschoots bewijs voor de verdenking dat de verdachte was die op zijn neef heeft geschoten. De kleding, het letsel, het vuurwapen met de lege patroonhouder die in de afgebrande auto is gevonden, en tal van verklaringen. Zo heeft de verdachte zelf tegen anderen verklaard dat hij zijn neef niet wilde doden maar hem wilde laten schrikken. Ook het verboden wapenbezit en de brandstichting van de auto vond de officier hiermee bewezen. Tenslotte is er bewijs voor de inbraak in het huis van zijn broer op 19 mei 2015. Op het mes waarmee de inbraak was gepleegd, is dna van de verdachte gevonden.

Broer

De politie voegde het onderzoek naar deze schietpartij samen met dat naar een schietpartij op de Mekongdreef in Overvecht op 5 juni 2016 en een schietpartij op 8 mei 2016 aan de Atlasdreef. Op de Mekongdreef raakte niemand gewond. Op de Atlasdreef schoot Saleh el H. (broer van Soulaiman) op zijn broer Hamid, waarbij overigens evenmin iemand gewond raakte. Saleh el H. (26) kreeg hiervoor in maart 15 maanden cel. Er zou tussen leden van de familie al jarenlang een conflict spelen.

Keurig in pak

Ruim een half jaar na de schietpartij werd Soulaiman el H. in 2016 door een arrestatieteam opgepakt. Hij is blijven ontkennen dat hij het slachtoffer heeft neergeschoten. Volgens de verslaggever van RTV Utrecht kwam hij keurig in pak de zaal binnen. Hij zei: ‘Ik heb hem niet neergeschoten, ik ontken dat. Het was een dag zoals zoveel. Sporten, moskee-bezoek.’ Hij heeft het idee dat hij door iemand erin geholpen wordt.

Hamid el H. is in 2011 tot vijf jaar cel veroordeeld voor de ontvoering van Saïd Faggous op 8 december 2009, uit zijn coffeeshop aan de Churchilllaan in Amsterdam.