Verdachte sieradendief vrijuit door valse herkenning rechercheurs
Justitie heeft woensdag een vervolging moeten staken van de rechter, omdat rechercheurs van te voren lieten weten aan een collega dat de verdachte moest worden herkend, zonder dat deze politiemedewerker de beelden van de dief nog had gezien. Het zonder toestemming observeren van de verdachte, leidde daarnaast tot een vrijspraak voor haar.
Door Joost van der Wegen
Sieraden
Het handelt om een zaak tegen een vrouw die ervan werd verdacht zich in mei en juli 2022 aan twee woninginbraken schuldig te hebben gemaakt, samen met een andere vrouw. Het ging om sieraden die uit woningen waren gestolen, waaronder kettingen, ringen, oorbellen en armbanden. De verdachten maakten volgens justitie deel uit van een groep die door het hele land actief was met diefstallen. Een van de diefstallen vond plaats in het gebied van de politie in Gouda/Alphen aan den Rijn.
De zaak is op 11 september behandeld. Maar de verdachte werd gisteren door de rechtbank in Breda vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie werd niet ontvankelijk verklaard, wat er op neer komt dat de rechter het justitie niet toestaat om de verdachte verder te vervolgen.
Weggemoffeld
De rechtbank besloot dit te doen, omdat de rechercheurs die zich met de zaak bezig hielden, verkeerd hadden gehandeld met het zogenaamde proces-verbaal van herkenning. Van de verdachten waren camerabeelden beschikbaar. Maar een rechercheur liet een collega via een email al de identiteit van de verdachte weten, nog voor deze de beelden had kunnen bekijken. In het proces-verbaal werd dit later weggemoffeld.
De rechtbank beschouwt dit nu als een ernstig vormverzuim. Vooral omdat de zaak pas aan het licht kwam, door vragen van de raadsman van de verdachte. Floor Visser van Hilhorst Advocaten in Utrecht licht toe tegenover Crimesite: ‘In het dossier zat een proces-verbaal over de herkenning van mijn cliënte. Toen ik daar op doorvroeg kwam, nadat daar eerst bezwaren tegen werden geuit door de officier, het emailtje tussen de rechercheurs naar boven.’
Verlopen
In de zaak waren de vrouwen ook geobserveerd, met behulp van een peilbaken onder hun auto, terwijl de toestemming daarvoor al een paar weken was verlopen. De rechtbank vond de inbreuk op de privacy van de verdachten hierdoor te groot, om daaraan voorbij te gaan.
De twee miskleunen van de politie waren reden voor de rechter om de vrouw niet te veroordelen. De officier van justitie werd vanwege de valse herkenning door de rechter niet ontvankelijk verklaard. Daarnaast leidde de observatie met het peilbaken tot een vrijspraak, omdat er geen wettelijke toestemming voor was.
De hele uitspraak is hier te lezen.