Verdachte bootongeluk veroordeeld in hasjzaak

De 49-jarige Arnoud H. uit Oosterbeek, die ervan wordt verdacht twee mannen op de Vinkeveense plassen te hebben doodgevaren, is eerder veroordeeld in een grote drugszaak. De verdachte kreeg in 2012 anderhalf jaar celstraf opgelegd omdat hij een miljoen euro zou hebben witgewassen dat is verdiend met de handel in hasj. De zaak dient nog in hoger beroep.

Dat schrijft De Gelderlander dinsdag. H. heeft zijn straf daarom nog niet uitgezeten. Het hof in Arnhem gaat op 20 november verder met de zaak-Sprinkhaan. Arnoud H. zou het miljoen hebben weggesluisd naar Turkije. De hoofdverdachte in de zaak, Ahmed C., kreeg door de rechtbank acht jaar celstraf opgelegd vanwege grootschalige handel in hasj en witwassen. Omdat C. spoorloos is, waarschijnlijk is hij met een medeverdachte gevlucht naar Marokko, zitten hij niet vast.

De rechtbank van Utrecht bepaalde eerder dat H. de zaak rond het ongeluk met de speedboot in vrijheid mag afwachten. Het OM is in hoger beroep gegaan, die zaak dient woensdag. Op 2 augustus voer H. met een onverlichte speedboot met veel te hoge snelheid over de Vinkeveense Plassen. Hij is toen over een bootje met vier mannen gevaren. Twee van hen kwamen in de schroef van de speedboot terecht en overleefden het niet.

Uit onderzoek van het Forensisch Instituut had H. meer dan drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.