Verdachte van Friese coke-bende verdwenen

Jan van R. (1943) een van de zeven mannen die door het OM verdacht wordt  van de voorbereiding van de invoer van cocaïne, is onvindbaar voor justitie. Zijn voorlopige hechtenis in de zaak werd in 2014 geschorst, maar Van R. werd kort daarop voor drugssmokkel tot 7 jaar cel veroordeeld op het Frans-Caribische eiland Martinique. Sinds hij na 3 jaar detentie daar de gevangenis mocht verlaten is Van R. onvindbaar.

Dat bleek donderdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank van Haarlem.

Zeiljacht

De groep van zeven verdachten, voornamelijk afkomstig uit Sneek en omgeving, zou in de periode mei 2011 tot november 2014 bezig zijn geweest met het voorbereiden van cocaïnesmokkel. Daarvoor werd op Trinidad &Tobago een zeiljacht gekocht, zo meent justitie. Het OM legt de meeste verdachten ook deelname aan een criminele organisatie en witwassen ten laste.

Jammers

Van R. zou ook in het bezit zijn geweest van 2 jammers (verboden apparaten waarmee – draadloze – communicatie kan worden verstoord.)

Colombia

De zaak tegen de groep verdachten sleept zich al enige jaren voort. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het lastig is om getuigen op Trinidad & Tobago en in Colombia te kunnen horen. De inhoudelijke behandeling van de zaak zal waarschijnlijk niet eerder dan medio volgend jaar plaatsvinden.