Verdachte van moord Belg op vrije voeten

Eén van de verdachten van de moord op de Belg Stefaan Bogaerts, op 21 september 2017 in Spijkenisse, is kort voor de feestdagen op vrije voeten gesteld. Dat heeft zijn advocaat Jac. Taekema aan Crimesite bevestigd.

Mengprofiel

Het gaat om de 48-jarige R. S., die wel verdachte blijft maar door de officier van justitie op vrije voeten is gesteld omdat die meer tijd nodig heeft voor het onderzoek. Tegen S. ligt er dna-bwijs. In de uitgebrande vluchtauto die de daders in Barendrecht achterlieten is een automatisch vuurwapen gevonden waarmee de moord is gepleegd. In die auto is een dna-mengprofiel gevonden op een stuk verbrande kleding. S. is één van de bronnen van dat mengprofiel.

Caloh Wagoh

S. werd in oktober opgepakt. De politie heeft in november een toen 31-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Bogaerts (foto). De politie zei ervan uit te gaan dat beide verdachten lid zijn van motorclub Caloh Wagoh. R. S. zegt dat hij geen lid is van die club.

Bij de aanhouding van de verdachte 31-jarige man uit Den Haag werden ook vuurwapens, verdovende middelen en andere goederen aangetroffen en in beslag genomen. Tijdens zijn arrestatie bevond de verdachte zich in het huis van een vriend.

Centrum

Caloh Wagoh staat in het centrum van de belangstelling van het Openbaar Ministerie. Er lopen meerdere onderzoeken naar de motorclub en naar leden van die club die zich, volgens het OM, met onder meer geweldsmisdrijven en wapenbezit bezighoudt. De leden van de motorclub vormen in de ogen van het OM daarom een criminele organisatie. Justitie beschouwt Greg R. (70) en de 48-jarige Delano “KeyLow” R. uit Leiden als kopstukken van Caloh Wagoh. Zij zijn onlangs opgepakt voor betrokkenheid bij de liquidatie van Jaïr Wessels. In die zaak is Tony de G. kroongetuige geworden. Wessels werd in juli 2017 doodgeschoten in Breukelen.