Verdachte van moord op Colombiaan vrij

De man die ervan wordt verdacht in augustus 2014 de Colombiaan Dagoberto Gil Rodriguez (foto) te hebben vermoord, moet worden vrijgelaten. Dat heeft de rechtbank woensdag bepaald. De man werd herkend door een bij de moord betrokken vrouw, maar de verdachte is langer dan het signalement van de dader.

De verdachte, de Rotterdammer Abdelilah E., zou ten tijde van de moord in Nieuwerkerk aan de IJssel zijn geweest, waar de moord plaatsvond. Dat blijkt uit gegevens van de mobiele telefoon van de verdachte. Volgens justitie is hij degene die de Colombiaan heeft doodgeschoten.

Zilveren tand

De advocaat van E., Inez Weski, vindt dat er te weinig bewijs is tegen haar cliënt. ‘In het signalement staat dat de dader een man van 1,70 meter was. Mijn cliënt is 1,88 meter. Hij heeft ook een opvallende, zilveren tand. Maar daar heeft niemand het over.’

De vrouw herkende de man van foto’s. Ook dat is tegen het zere been van Weski. ‘Onbegrijpelijk dat de recherche deze methode nog steeds gebruikt. Je laat maar een paar fotootjes zien. Achteloos en goedkoop. Zij wist het niet eens zeker toen ze de foto’s zag’, aldus de advocaat.

De rechter gaat met Weski mee, en besloot dat de verdachte moet worden vrijgelaten.

Geen baan, wel geld

Rodriguez verdween in augustus 2014. Hij woonde al tien jaar in Nederland maar had vrijwel elke dag contact met zijn familie. Die deed aangifte van zijn vermissing. De man bleek te zijn vermoord.

De Colombiaan had geen baan, maar maakte wel regelmatig geld over naar zijn familie in Colombia. Vermoed wordt dat het geld werd verdiend met drugshandel.

Laadruimte van bus stinkt

De vrouw die de nu vrijgelaten verdachte herkende, was een van de laatste personen met wie Rodriguez contact had. Zij had kort nadat de Colombiaan verdween, een aantal keer een bestelbus gehuurd. De verhuurder van de bus kreeg daarop klachten over stank in de laadruimte. De bus bleek bovendien voornamelijk op afgelegen locaties te zijn geweest.

De vrouw werd daarom aangehouden, en verhoord. Ze vertelde dat Rodriguez op 1 augustus een afspraak had met een bekende van haar in Nieuwekerk aan de IJssel in haar huis. De Colombiaan vergat zijn telefoon, en kwam die de volgende dag ophalen. Hij zou daarop direct zijn doodgeschoten door een man die de vrouw niet zegt te kennen.

Vrouw wijst lichaam aan

Het lijk heeft een aantal dagen in een loods in Vlaardingen gelegen, en een dag later is de gehuurde bestelbus gebruikt om materiaal te halen in een bouwmarkt om het lijk mee te verzwaren.

Op de avond van 7 augustus is door twee mannen een poging gedaan om de kliko met daarin het lichaam te dumpen in het Lickebaertbos bij Vlaardingen. Het was op dat moment te druk, waardoor het plan niet doorging. De volgende ochtend werd de kliko alsnog gedumpt. Twee maanden later werd het lichaam opgedoken op aanwijzingen van de vrouw. De kliko werd niet gevonden.

Op dit moment zitten nog drie verdachten vast voor het wegmaken van een lijk en mogelijk voor de moord op Rodriguez. Abdelilah E. is nu dus vrijgelaten, maar blijft verdachte.