Verdachte vast voor Beckum-zaak

De politie heeft in Haarlem dinsdag een Haarlemmer (47) aangehouden op verdenking van de ernstige mishandeling van het echtpaar Meijerink uit Beckum in 1997. Het mannelijke slachtoffer overleed enige tijd na de mishandeling aan zijn verwondingen. De Haarlemmer wordt verdacht van de ernstige mishandeling van het echtpaar. In deze zaak heeft de politie ook de in 2009 vermoorde Onno Kuut (foto) als verdachte in beeld gehad.

Het echtpaar Meijerink is in de nacht van 23 op 24 augustus 1997 in hun woning aan de Borgelinkstraat in Beckum ernstig mishandeld. De man en de vrouw werden direct met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. De man overleed op 26 september 1997 aan de gevolgen van de mishandeling.

Sekswereld

Volgens de politie komt uit het onderzoek naar voren dat er een relatie bestaat met een incident dat twee weken ervoor in Beckum heeft plaatsgevonden. Bij dat eerdere incident werd een man, die verbleef in een woning tegenover het echtpaar Meijerink, ontvoerd en mishandeld. Deze man was een bekende in de Enschedese sekswereld en had daar schulden. De daders heeft de politie gezocht in het Molukse criminele milieu.

Vergissing 

De mishandeling van het echtpaar was mogelijk een vergissing omdat de daders eigenlijk op zoek waren naar deze man of relaties van hem. Op 28 oktober 1997 is de Rotterdamse hoofdagente Allegonda Gremmer (28) doodgeschoten in Den Haag. Zij hoorde bij een arrestatieteam dat de Almelose Molukker Bennie S. (toen 42) wilde aanhouden, op verzoek van de Twentse politie. S. was toen verdachte in de mishandelingszaak in Beckum en het Rotterdamse arrestatieteam kreeg van de Twentse politie het verzoek S. te arresteren maar de mishandeling kwam niet op de dagvaarding te staan.

Moordrecht

S. kreeg niettemin levenslang voor het doodschieten van de agente en voor geweldpleging, ontvoering en bedreiging.De Twentse politie had niet voldoende bewijs S. en drie medeverdachten te vervolgen voor de Beckumse mishandeling. Zij hadden alle vier een alibi. Alle vier waren ze afkomstig uit Moordrecht en als uitsmijter actief in het Enschedese uitgaansleven. Onno Kuut heeft zelf in 2004 ontkend bij de mishandeling betrokken te zijn.

Volgens de politie is de aanhouding is het resultaat van hernieuwd onderzoek naar de ernstige mishandeling.