Verdachte vast voor bom onder auto Martin Kok (VIDEO)

Politie en justitie in Amsterdam nodigden verslaggevers van De Telegraaf uit om een proefontploffing bij te wonen van het explosief dat vorig jaar onder de auto van misdaadblogger Martin Kok werd gevonden. Het explosief was volgens de krant ‘veertig keer krachtiger’ dan een handgranaat. Maandag is in de zaak een verdachte aangehouden

Explosief

Kok ontdekte het explosief rond 22.00 in de avond van 2 juli 2016 op een parkeerplaats bij restaurant Klein Kalfje langs de Amstel even buiten Amsterdam. Als de bom daadwerkelijk was afgegaan had dit meerdere mensenlevens gekost, aldus de politie. In een straal van ruim tien meter hadden personeel van het restaurant of voorbijgangers zwaar of dodelijk gewond kunnen raken.

Tijdens de proef werd vorige week een Opel Corsa (eenzelfde auto) met daaronder het explosief in een kuil tot ontploffing gebracht. Welk explosief de daders gebruikten meldt de krant (en ook de politie) niet.

De daders reden weg in een Audi, die door bewakingscamera’s werd gefilmd. Volgens Het Parool is die nacht deze zwarte Audi A4 brandend aangetroffen in Nieuwegein. Doordat de auto niet geheel is uitgebrand, hoopt de politie nog bruikbare sporen te vinden. Martin Kok schreef herhaaldelijk over criminelen in het zogenoemde 26Koper-onderzoek, afkomstig uit de regio Utrecht-Nieuwegein. Omdat Kok ook veel conflicten had met allerlei andere criminelen, kan het motief van de aanslag in talloze richtingen worden gezocht.

Magneet

Kok ontdekte de bom omdat die nog duidelijk zichtbaar was onder de auto. Waarschijnlijk was de bedoeling om het explosief verder onder het chassis vast te klikken. De magneet was zo krachtig dat het de dader niet meer lukte het pakket los te krijgen om het te verplaatsen.

Overigens denkt de recherche dat de persoon die op de afstandsbediening moest klikken ook getroffen zou zijn geweest door de kracht van de explosie.

Kok werd op 8 december vorig jaar doodgeschoten. Drie maanden geleden verscheen het boek Kokkie, het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok .