Verdachte vast voor vermissing uit 2009

In een vermissingszaak uit 2009 meldt de politie in Rotterdam een doorbraak. Het gaat om het cold case-onderzoek naar de vermissing van Joop Vanackere (59) uit Rotterdam. Zijn lichaam is gevonden en er zit een verdachte vast.

Litouwen

De politie heeft dinsdagmiddag een stoffelijk overschot aangetroffen en gaat ervan uit dat dit het lichaam is van de vermiste Vanackere. Het lichaam werd gevonden in de buurt van Arnhem, bij de Rijkerswoerdse plassen. Sinds vorig jaar werkte het Cold Case Team van de Eenheid Rotterdam in deze zaak samen met de politie uit Litouwen. Er zit in Litouwen voor deze vermissingszaak een Litouwse verdachte vast.

Spoor

Begin deze week kwam de zaak in een stroomversnelling en ging het spoor richting een natuurgebied nabij Arnhem. Het Cold Case Team startte met een bodemonderzoek en trof uiteindelijk dinsdagmiddag het stoffelijk overschot aan van een man. De politie gaat er vanuit dat het gaat om Joop Vanackere en dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Verder onderzoek

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet verder onderzoek aan het stoffelijk overschot. Het Cold Case Team zet het onderzoek voort om te weten te komen wat er precies is gebeurd in november 2009.

Mannen

Joop Vanackere verdween op 28 november 2009. Hij sprak die ochtend af met een aantal mannen, maar keerde nooit meer terug naar huis. Een rechercheteam onderzocht destijds de vermissing een aantal maanden, waarbij wel werd uitgegaan van een misdrijf. De zaak werd toen niet opgelost. De verdachte wordt naar alle waarschijnlijkheid in Litouwen vervolgd voor de zaak.