Verdachte voorbereiding liquidatie mishandeld (UPDATE)

Een verdachte die in het huis van bewaring zit op verdenking van betrokkenheid bij een volgens justitie verijdelde liquidatie is daar mishandeld. Het gebeurde in de penitentiaire inrichting in Zaanstad, zo meldt Het Parool. De voorlopige hechtenis van Z. is door de rechtbank verlengd.

Diemen

Slachtoffer Jerrel Z. is overgeplaatst naar een andere penitentiaire inrichting. De recherche onderzoekt of de mishandeling te maken heeft met zijn strafzaak.

Jerrel Z. was op 14 januari vorig jaar samen met Marciano D. in een Skoda aangehouden. Hij was bestuurder van de auto, die crashte bij Diemen. Er waren twee kalasjnikovs uit de auto gegooid. In het voertuig lagen flessen benzine en munitie voor kalasjnikovs. Even daarvoor waren ze in de buurt van de woning van Utrechter Khalid H. geweest. Deze vond dat verdacht en had de politie gebeld.

Pissen

Dat gebeurde twee dagen nadat op 12 januari in Utrecht Hakim Changachi was vermoord. Dat was waarschijnlijk een vergissing. Het werkelijke doelwit zou Khalid H. zijn geweest.

Jerrel Z. heeft als enige verdachte een verklaring afgelegd. Hij heeft gezegd dat hem was gevraagd als chauffeur op te treden en dat hij niet wist dat de anderen ‘iemand wilden pissen’ (vermoorden). De rechtbank zal de zaak later dit jaar inhoudelijk behandelen.

In maart behandelt de rechtbank Utrecht de zaak tegen de groep jonge Amsterdamse verdachten die Hakim Changachi zouden hebben doodgeschoten.

Zie ook:

‘Zet een man bij zijn deur’

Nog twee aanhoudingen voor vergisliquidatie

‘Jap Tjouw betrokken bij liquidatie Changachi’

Justitie ziet verband tussen Utrechtse aanslagen